Публикация

Нов метод за намаляване на чернодробната фиброза

Японският специалист проф. Йоширо Нийцу ще участва в уникален за България проект за намаляване на фиброзата при заболявания на черния дроб.


Новият лечебен метод ще бъде представен на научна среща с медицинските специалисти от МБАЛ „Токуда Болница София” на 10 април от 16:00 часа в Аулата на лечебното заведение.

Чернодробната фиброза е състояние, при което се образува груба съединителна тъкан в черния дроб. Този процес е нормална реакция на тялото при увреждане, но при пациентите с фиброза съединителната тъкан се образува по-бързо, отколкото черният дроб може да разгради. Факторите, които водят до развитие на фиброза, са многобройни, но най-честите причинители са хроничен вирусен хепатит В и С, злоупотреба с алкохол и излагане на продължително въздействие на токсични фактори. В напреднал стадий болестта може да доведе до състояние, в което функцията на черния дроб е значително намалена.

Доскоро се смяташе, че фиброзата е нелечимо заболяване, но съвременни клинични изследвания показват, че процесът може да бъде забавен и увреждането на черния дроб да се намали или преустанови. Революционна терапия на коварното заболяване откри специалистът в областта проф. Йоширо Нийцу от медицинския университет в Саппоро, с когото специалистите от МБАЛ „Токуда Болница София” ще работят по проект за намаляване на чернодробната фиброза.

Проф. Йоширо Нийцу е носител на редица научни награди в областта на молекулярните таргетни изследвания и дългогодишен преподавател в медицинския университет в Саппоро, Япония. 


Коментари