Публикация

Захарният диабет и подрастващите

Юношеството е преходен период в развитието, който включва биологични и физиологични промени, водещи до превръщане на детето в независим възрастен.


Обичайното начало за българските момичета е след 10-годишна възраст, а за момчетата - 11-годишна възраст, продължителност около 4-5 г. Характеризира се с израстване на височина, промяна в телесните пропорции и външния вид, поява на вторични полови белези. Крайната цел е установяване на репродуктивна способност, следователно тук е времето на първото влюбване, опазване на сексуалното здраве и първи съвети как да се планира бременността. Налице са и началните стъпки към социално съзряване – вписване в приятелски кръгове, експерименти с непозволени и неразумни вещества, „бунт” спрямо семейството, избор на професия, изпробване на различни начини на живот (продължителен престой пред компютър или в спортната зала), част от тях - странни за родителите. „Бурните години” са подсилени и от емоционална лабилност - усещане за неразбиране, усамотеност, вземане на самостоятелни решения, допускане на грешки, желание за продължително отсъствие от дома.

Пубертетната възраст е трудна за всяко едно дете и семейство. Кое ни кара да бъдем особено бдителни при децата с диабет? Причините за това са:
- Рязко нарастване на инсулиновите нужди до и над 1,5 Е/кг поради „изръсването” на контраинсуларни хормони  (най-вече растежен и полови).
- Големи колебания на кръвната захар поради промени в хранителния и двигателния режим, бурни емоционални преживявания, самостоятелни решения без достатъчни умения за контрол.  

Как да се справим?
- Много търпение, любов, доверие между детето, семейството, приятелите и екипа.
- Определяне на малки постижими цели с ненатрапчиво обсъждане на вариациите в поведението и взетите решения.
- Непрекъснато обучение, мотивиране и поощряване на търсенията чрез нови, интересни за подрастващите технологии и методи.

Българските деца разполагат със същите инсулини както връстниците им в Европа. Бързина, предсказуемост и нисък риск от хипогликемии – това са основните характеристики на съвременните инсулини. Приложени в режим с неколкократни убождания, те максимално наподобяват работата на задстомашната жлеза. Подплатени със съответните познания, оптималните нива на гликиран хемоглобин са достижими: под 7,5% за деца,  под 7% за младежи, а защо да не се целим и в най-доброто – НbА1с 6–6,5%. Умелото съчетание на хранене, двигателна активност, съвременни инсулини и самоконтрол е сериозна крачка към така желаната от подрастващите свобода, както и увереността на родителите, че са изградили зряла личност.

Споделяме няколко съвета, с които се надяваме, че началото на зрелостта ще бъде по-сигурно.  

Няколко съвета към „тийн” възрастта

Алкохолът:
Абсолютната забрана е безсмислена - по-добре се научи кога, как, колко и къде, защото
алкохолът води до хипогликемии, особено късни.
- кога  –  след измерване на кръвната захар, особено преди лягане.
- как  –  с прием на храна, препоръчително сандвич.
- колко  –  колкото по-малко, толкова по-добре.
- къде - по-добре в доверена компания, която при нужда може да  помогне.

Шофирането:
Абсолютната забрана е безумна - по-добре се научи кога, как, колко и къде, защото
хипогликемията може да предизвика инцидент без реална вина на пътя.

Незабавно спиране даже и при съмнения за хипогликемия!
- кога – след измерване на кръвната захар преди шофиране.
- как – с прием на храна преди и по време на шофиране.
- колко – почивка на всеки 2 часа с разходка около 10 мин.
- къде – бърз въглехидрат близо до теб, в колата.




Коментари