Публикация

Модерният човек страда от болести на излишъка

Интервю с д-р Антоанета Заркова, специалист по вътрешни болести и аюрведа.


Д-р Заркова, дори и да не се придържат към най-строгия канон, хората, които постят, наблягат доста на суровата храна. Какъв е погледът на аюрведа към тази практика?
Във всички алтернативни лечебни системи пречистването е силно застъпено като метод и то е особено подходящо в този преходен сезон. Смята се, че енергиите, а и токсините сега са по-лабилни и по-лесно настъпват естествените процеси на пречистване. А ние се стремим да ги стимулираме. И дотук са единомислията. В древната аюрведа, която се счита за майка на всички лечебни системи, суровоядството не е на почит и пречистванията в аюрведа не стават на базата на консумация на сурови храни.

Какво е обяснението?
Според аюрведа смилането на суровите храни изисква голямо количество енергия, силен смилателен капацитет. Но ако човек има такъв силен храносмилателен капацитет, той няма да се нуждае от пречистване. Ако обаче езикът е обложен или има други признаци на токсини в организма - отпадналост, скованост, главоболие, кожни, ставни болести, - това означава, че обработката на храните е нарушена и самият организъм образува токсини. И ако в диетата преобладават сурови храни, и без това неадекватното храносмилане ще се затрудни още повече. Затова аюрведа препоръчва лека храна, сготвена от специално подбрани продукти и подправки, които алкализират организма. Мощен алкализатор, подпомагащ пречистването, е например джинджифилът, също зелената соя, известна като боб мунк.

Напоследък все повече се споменава Рh факторът и се акцентира върху алкализирането на организма. Защо това е важно?

Защото нашият начин на живот, храненето ни водят до постоянно подкиселяване на средата. Консумираме много месо, обработени предварително храни, ферментирали продукти. Хлябовете, сирената, кашкавалите, туршиите, алкохолът - всичко това са ферментирали храни, които подкиселяват средата. Също така стресът и обездвижването мощно подкиселяват средата. Нашият отговор на тази непрекъсната атака трябва да бъде приемът на алкализиращи храни. Такива са предимно растителните. От млечните - прясно мляко, пречистено краве масло. Също така един вид сирене, което представлява пресечено с лимон прясно мляко. Лимонът е кисел плод, но алкализира средата. < От зърнените храни алкализиращо е просото. Разбира се, плодове, зеленчуци. Зеленчуците топлинно обработени. Към храната почти винаги се слага и джинджифил за алкализация. Джинджифилът се приема и като чай. Освен това при такова хранене, което предразполага към освобождаване от токсините, даваме и различни стимулатори на храносмилателните ензими. Има всякакви на нашия пазар, добър е например „Комфортекс”. По аюрведа подправките също разпалват храносмилателния огън (агни) – куркума, кимион, кардамон, кориандър. Разбира се, не пропускаме и нашите традиционни подправки - магданоз, чубрица. Съществени са тези два момента – алкализация, но и стимулиране на храносмилането. Движението има изключителна сила да увеличи храносмилателния огън. Всички знаем колко огладняваме след екскурзия.

Детоксикацията цели подобряване на физическото здраве, но още древните са гледали отвъд чисто телесното...
Неслучайно в религиите това време на годината е свързано с пости, пречиствания. В много духовни школи и религии се държи много в тялото да няма токсини, да не е кисела средата, защото се смята, че вътрешните практики (например в йога медитацията) са много по-успешни, когато тялото е пречистено. И те затова са толкова фиксирани върху пречистването на каналите - със специфично дишане, с пречистващи практики за стомашно-чревния тракт. Всичко това няма толкова голямо отношение единствено към тялото само по себе си, а поради връзката с мозъка и неговите функции, със съзнанието и неговите форми. Целта е да се пречисти организмът, за да може съзнанието да влезе в такива режими, в които са достъпни контактите с други планове на съществуването.

И това нито е мит, нито е някаква примитивна теория, това са неща, напълно установени от съвременната наука, достатъчно информация е събрана и от изследване на функциите на мозъка. Та към пречистванията човечеството се е стремяло от незапомнени времена - за тялото и за духа. Християнските пости са продължителни, но те не са вредни, ако човек ги прави грамотно, да има достатъчно протеини, да има достатъчно мазнини от растителен произход. Не говорим за много строгите форми на пост. Иначе не могат да постят само тези, които са в тежко здравословно състояние, децата, много възрастните. За всички останали постенето е полезно, защото модерният човек страда от болести на излишъка, не страда от дефицити и олекотяващата терапия е много, много уместна.


Коментари