Публикация

Мъжки полови хормони увеличават риска от рак на гърдата

Антиандрогенна терапия може да осигури нов начин за борба с болестта.


Американски учени оповестиха, че са открили нова мишена в борбата с рака на гърдата - мъжките полови хормони андрогени, съобщава Би Би Си, цитирано от БТА. Екип от университета на Колорадо установил, че редица ракови образувания на гърдата имат андрогенни рецептори на повърхността си и че мъжките хормони като тестостерона стимулират растежа на тумора.

Лекарства, които блокират дейността на тези рецептори, могат да осигурят нов начин за борба с болестта, заявиха учените на конференция на Американската асоциация за онкологичини изследвания. Те планират да извършат клинични тестове. Д-р Дженифър Ричър и колегите й поясниха, че над две трети от засегнатите от рак на гърдата притежават андрогенни рецептори и следователно могат да прибягнат до антиандрогенна терапия.

Този вид лечение е използван в борбата с рака на простатата. Експертите отдавна знаят, че някои форми на рака на гърдата се развиват под въздействието на женски хормони, като естрогена и прогестерона. Широко разпространеното лекарство срещу рак на  гърдата "Тамоксифен" блокира естрогенните рецептори, за да спре развитието на болестта. Резултатите от изследването на екипа на д-р Ричър показват, че андрогенните рецептори също допринасят за развитието на болестта.

Следователно добавянето на антиандрогенни лекарства в борбата с рака на гърдата може да подобри терапията. Учените констатирали, че редица ракови образувания на гърдата притежават естрогенни и андрогенни рецептори на повърхността си, които реагирали на антиандрогенна терапия в лабораторна среда.

Коментари