Публикация

Притискащи лещи коригират зрението само нощем

Австралийски учени изобретиха лещи, които действат на принципа на шините за зъби.


Австралийски учени  разработиха притискащи контактни лещи, които коригират нощем зрението на принципа на шините за зъби – слагат се нощем, а сутрин се свалят, пише в. "Дейли мейл". Методът се нарича ортокератология и е разработено от екипа на д-р Пол Гифорд от университета в Нов Южен Уелс. При него лещите леко притискат окото по време на сън и му придават правилната форма, като на хората с нормално зрение.

През деня те се свалят и няма нужда от очила. Това е съществено предимство за окото, тъй като то може да поеме достатъчно кислород, след като върху него няма леща. Много често с напредването на възрастта хората развиват пресбиопия, т. нар. старческо далекогледство. За четене на книга или вестник те трябва да ги отдалечат, за да може да се фокусира текстът. Пресбиопията се дължи на изменения в структурата, еластичността и пречупващата способност на естествената леща на окото - роговицата. Тя става по-дебела, с по-изпъкнали повърхности и губи пречупващата си сила.

Причината е в намаляването на показателя на пречупване на прозрачните й тъкани (кристалина). Новите лещи се явяват алтернатива на очилата за четене, като с притискането си възвръщат първоначалната форма на роговицата. Още след първата нощ от поставянето на коригиращите мембрани било наблюдавано подобрение на зрението. При по-дългото ползване ефектът бил още по-осезаем.

Коментари