Публикация

Затлъстелият корем увеличава риска от бъбречни болести

Тлъстините в коремната област са рисков фактор дори за напълно здрави хора.


Затлъстяването в коремната област е свързано с увеличен риск от бъбречни болести, съобщи Би Би Си.Отдавна е известно, че затлъстяването в коремната област е свързано с риск от сърдечносъдови проблеми.Новото проучване откри признаци за бъбречни проблеми дори уздрави хора със затлъстели кореми.

Изследването e на Университетския медицински център в Грьонинген, Холандия,и обхваща над 300 души, които са с наднормено или нормално телесно тегло. Учените установили, че затлъстяването в коремната област е свързано с намалени бъбречни функции, намален приток на кръв в бъбреците и повишено кръвно налягане в бъбреците. Това се отнасяло дори за здравите участници в изследването.

"Констатирахме, че що се отнася до последствията от затлъстяването в коремната област, дори напълноздрави хора с нормално кръвно налягане имат повишено кръвно налягане в бъбреците, заяви ръководителят на екипа Ариан Квакернак. Когато хората са с наднормено тегло или затлъстели, нещата се влошават." Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Society of Nephrology.

Коментари