Публикация

Създадоха здравословен шоколад

Вкусът на новия продукт по нищо не отстъпва на традиционния шоколад.


Британски специалисти са създали здравословен шоколад, замествайки мазнините с плодов сок, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Добрата новина за любителите на сладкото изкушение е, че въпреки съдържанието на 50 процента по-малко мазнини, вкусът на новия продукт по нищо не се различава от традиционния. Д-р Стефан Бон, ръководител на изследователския екип от университета на Уоруик, обяснява, че новата технология ще позволи на производителите да правят шоколад с плодов сок, витаминна вода и дори диетична кола.

"Ние предложихме химическия процес, който да послужи като стартова точка за производството на здравословен шоколад. Сега се надяваме, че хранително-вкусовата индустрия ще направи следващата крачка и ще използва технологията, за да зарадва потребителите с по-вкусен шоколад с ниско съдържание на мазнини", казва д-р Бон, представяйки метода на конференция на американското Дружество по химия.

Специалистите от университета на Уориук са успели да направят шоколад с ябълков, портокалов и боровинков сок. Плодовият сок е под формата на микроскопични мехурчета, които запазват твърдата структура на шоколада, като съвременно позволяват той да се топи в устата. Технологията е приложима за черен, млечен и бял шоколад. Чрез нея освен това се предотвратява "избиването на захарта" - появата на неапетитен бял слой след известно престояване на шоколада.

Традиционният шоколад е любим на много хора не само заради вкуса, но и заради здравословните растителни антиоксиданти и флавоноиди. Притесненията за похапването му в изобилни количества произтичат от високото съдържание на мазнини и захар.

Коментари