Публикация

Високото кръвно убива 9,4 млн. по света всяка година

Рискът от хипертония може да се намали с балансирано хранене и по-малко сол.


Хипертонията убива близо 9,4 млн. души по света всяка година, сочат данните на Световната здравна организация, предаде ИТАР-ТАСС.

"Това е грижа не само на държавите, но и на хората",  твърди Олег Честнов помощник генерален директор на СЗО по неинфекциозни болести и психично здраве. Според него хората трябва да разберат, че рискът от хипертония може да бъде намален, като се ограничи консумацията на сол, като се мине към балансирано хранене, като се ограничи употребата на алкохол и се спре тютюнопушенето, а също като се увеличи физическата активност и се поддържа нормално тегло.

"Хората на първо място трябва да знаят какви рискове крие високото кръвно налягане, а на второ да се научат да го измерват точно по същия начин, както са се научили да си мият зъбите", казва Честнов.

Хипертонията повишава риска от инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност, може да доведе до слепота, аритмия и сърдечна
недостатъчност. 40 на сто от възрастното население на Земята страда от хипертония. С възрастта делът на хората с високо
кръвно налягане нараства - от един човек на десет на възраст от 20 до 40 години на пет на възраст от 50 до 60 години. В Русия от хипертония страдат 43,8 процента от възрастните,в САЩ - 29,9 процента, във Франция - 35,7 процента, в Германия - 39,7 процента.

Коментари