Публикация

Защо шампанското е полезно?

Шампанското се свързва с радостни събития. Повишава настроението, защото се пие по добри поводи.


Шампанското обаче е и полезно заради съдържащите се в него полифеноли – антиоксиданти, които се съдържат в гроздето.

Те пазят мозъка, укрепват сърцето, понижават кръвното налягане и увеличават химическите вещества в мозъка, които повишават настроението. И други растения имат подобни съставки, например какаото, но чаша горещо какао не доставя такова удоволствие както чаша шампанско.

Шампанското се произвежда или от комбинация от два вида черно грозде – пино ноар и пино мьониер, или от бяло грозде шардоне. Гроздето се оставя да ферментира, докато захарта в него се превърне в алкохол. Само, че при шампанското се изчаква то да  ферментира 2 пъти, а не 1 път както при обикновените вина. Именно тогава се образуват мехурчетата, които правят това питие специално. Не само за празници, но и за здравето.

Шампанското пази сърцето също като червеното вино. То подпомага  неговата функция, укрепва сърдечния мускул и предпазва от увреждане на сърдечните клетки.

Британски учени са открили, че именно шампанското, а не алкохолът или антиоксидантите в гроздето, подобрява дейността на артериите. Tе дали на хората да изпият по 2 чаши шампанско и установили, че то повишава азотния оксид. Това е веществото, което отпуска кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Ефектът продължава 8 часа.

Друго изследване открило, че антиоксидантите във фенолните киселини заздравяват кожата и я предпазват от рак. Италиански учени установили, че кожата на хората, които приемали няколко седмици полифеноли от грозде, станала по-еластична и гладка, а бръчките и старческите петна значително намалели.

Много нови клинични опити показват, че този вид полифеноли, които се съдържат в шампанското играят важна роля за предотвратяването или забавянето на развитието на кожни тумори и други видове ракови заболявания.

Шампанското създава чувство за щастие

Шампанското предизвиква отделяне на допамин – химическо вещество в мозъка, което повишава настроението. Установено е, че консумирането на чаша шампанско на ден за жените и две за мъжете помага за по-дълъг и щастлив живот.

Коментари