Публикация

Учените проследиха причините за левкемията обратно до утробата

Мутирал ген отключва болестта


Основната причина за левкемията в детска възраст може да се установи още в утробата, предаде Би Би Си. Експерти от Института за ракови изследвания успели да анализират цялата поредица от три милиарда ДНК-кодове при еднояйчни близнаци, за да разкрият откъде тръгва болестта. Резултатите са публикувани в специализираното списание PNAS. Учените се надяват те да спомогнат за разработването на нови лекарства, които се целят в източника на заболяването. Левкемията е най-често диагностицираното раково заболяване при деца. Тя засяга една трета от младите онкоболни и убива 100 деца годишно във Великобритания.


Вече са известни множество фактори, свързани със заболяването – това е комбинация от дефектни гени и влияние на околната среда. Точната последователност на събитията, водещи до диагнозата, обаче остават неясни. Макар че острата лимфобластна левкемия обикновено е лечима, медикаментите,  които се прилагат, може да имат неприятни сериозни странични ефекти. Така проф. Мел Грийвс и колегите му решават да изследват еднояйчни близнаци, които се разболели от левкемия - рак на белите кръвни клетки, на около 4-годишна възраст.

Те сравнили проби от кръвта и костния мозък на близнаците. В тях откриват една генетична мутация, идентична и при двамата близнаци – ген, наречен ETV6-RUNX, за който се смята, че е главен виновник за левкемията. Изследователите правят заключение, че тази мутация е възникнала при един от близнаците още в утробата. Клетките, носители на мутацията, преминали и при другия близнак чрез общата плацентна кръв.


Еднояйчните близнаци имат общо 22 други мутации, но нито една от тях не се споделя и от двамата близнаци, така че тези дефекти трябва да са натрупани след раждането, когато болестта вече е прогресирала, казват учените. Проследихме целия човешки геном, сподели съавторът на проучването проф. Грийвс. Анализът показал, че генът ETV6-RUNX  е ключовата мутация, която отключва болестта. Д-р Джули Шарп от Института за изследване на рака във Великобритания допълва, че това е интересно изследване, което показва как изучаването на ДНК при близнаци може да хвърли светлина върху генетични грешки, които причиняват рак при децата, и последващите мутации, които настъпват при развитие на рака.

Изследвания като това може да ни помогне по-добре да разберем как болестта се развива с течение на времето, пояснява още тя. Преживяемостта на децата с левкемия се е увеличила значително през последните десетилетия благодарение на новите проучвания. Все още има какво да се направи, за да стане лечението по-добро и с по-малко странични ефекти, обобщава д-р Шарп.

Коментари