Публикация

Ракът на яйчника се среща често и е един от най-смъртоносните

Ракът на яйчника се среща често и е един от най-смъртоносните

Това е седмата причина за смърт от онкологични заболявания в световен мащаб


Интервю с д-р Антоанета Томова, началник на Отделението по медицинска онкология на КОЦ-Пловдив.

Какво представлява ракът на яйчника и колко често се среща?

Ракът на яйчника е един от най-често срещаните. В света това е седмата причина за смърт от онкологични заболявания. В България според националния раков регистър годишно от това заболяване умират над 450 жени. Ракът на яйчниците е един от най-смъртоносните, главно защото се открива късно. Половината от жените с тази диагноза умират в рамките на 5 години.

Какви са ранните симптоми на това заболяване? 

Д-р Антоанета Томова
 Д-р Антоанета Томова

Симптомите са неспецифични, затова често диагнозата се поставя късно. Обикновено болните се оплакват от подуване на корема, стомаха, нарастваща умора без видима причина, загуба на тегло. Може да имат болка в корема или ниско в гърба, или стомашни неразположения. Туморът може да притиска пикочния мехур или ректума, поради което се появява запек или диария. Понякога буцата се напипва направо в корема. Може да се наблюдава още уриниране с кръв или тромбоза на дълбоките вени на долните крайници.

 

През какви стадии преминава ракът на яйчника?

При първи стадий туморът се намира само в яйчника. При втори стадий той се е разпространил, макар и локално, в малкия таз. Трети стадий има засягане на коремната кухина, а четвърти - с далечни метастази. В последния стадий болестта се е пръснала и пълно излекуване рядко се е постигало с възможностите на съвременната медицина. Пациентите в първи стадий са около 28% от всички, обикновено ги откриваме случайно, тъй като скрининг не се прави.

Какви са начините за разпространяване на заболяването?

Заболяването се разпространява по три основни начина. Перитонеалната течност е един от пътищата. Попаднали в нея туморни клетки достигат до други органи, където се заселват. Понякога целият корем отвътре е като поръсен с дребни, трудно отстраними метастази, които са основание за лоша прогноза. Ракът може да се разпространи и по лимфен път. Туморните клетки попадат в лимфни възли и ги превземат един след друг. Третият начин на разпространение е по кръвен път.

Колко важно е ранното откриване на рака на яйчника?

Ракът на яйчниците се открива късно не само заради неясните оплаквания, но и защото туморът нараства в малкия таз, където има много място. Има случаи, когато отстранените тумори тежат по няколко килограма. В първи стадий шансовете за излекуване са много големи, но ако заболяването е открито в четвърти стадий, след 5 години само 19% от жените са живи.

 

Рак на яйчниците - симптоми и лечение

Какви са възможностите за лечение на рака на яйчника?

Най-важната първа стъпка за успешно лечение е добрата операция с максимално отстраняване на тумора. Понякога, когато туморът е много напреднал, и химиотерапия се прилага предоперативно. С това се цели намаляването му с цел по-лесното му отстраняване.

 

При ранен стадий, малък и изцяло отстранен тумор, пациентката остава на динамично наблюдение. Това означава проследяване на туморните маркери в кръвта през три месеца и гинекологични прегледи. При агресивни тумори се прави химиотерапия дори при по-ранни стадии.

 

Това ли е единственото възможно лечение на рака на яйчника?

За първи път от 15 години насам Европейската комисия по лекарствата одобри нов тип лечение при рак на яйчника – прицелна терапия, блокираща ангиогенезата. Лекарството bevacizumab действа, като блокира образуването на съдове в тумора, спира притока на кислород и хранителни вещества, в резултат на което те „умират от глад“.

 

Ангиогенезата – процесът на образуване и нарастване на съдове, играе ключова роля при рака. Когато туморът се появи, е с размер 1-2 мм, като впоследствие създава собствена кръвоносна система и нараства. Този механизъм е особено развит при рака на яйчника. Големи клинични проучвания фаза III с над 4000 пациенти са показали, че болните с рак на яйчника имат полза от добавяне на bevacizumab към основното лечение.  Първоначално се прилага в комбинация с химиотерапия, а после пациентката остава на bevacizumab до 15 месеца.

 

У нас лечението с bevacizumab се реимбурсира от касата за лечение на пациентки с рак на яйчника. Това е петата регистрирана и одобрена индикация след рака на дебелото черво, гърдата, бъбрека и белите дробове.

Тази нова прицелна терапия има ли странични ефекти?

Най-честият нежелан ефект от приложението на bevacizumab е хипертонията, което е свързано с механизма на действие. Но това е сравнително лесно контролиран ефект.

 

Рак ня айчниците - съвременно лечение

Оптимистка ли сте за лечението на този рак при наличието на този нов вид прицелна терапия?

Да, защото комплексният подход от хирургия, химиотерапия, а сега и добавянето на таргетна терапия дава шанс за по-дълъг и качествен живот на пациентките с рак на яйчника. 

Коментари