Публикация

Близо 600 000 българи страдат от диабет, над 200 000 са застрашени

Специално проучване ще изследва проявата и развитието на болестта с помощта на доброволци


310 български доброволци ще бъдат включени в международно научно проучване за профилактика на захарен диабет тип II.То е част от международния проект PREVIEW „Превенция на захарен диабет тип II при хора с наднормено тегло и затлъстяване” с координатор за България доц. д-р Светослав Ханджиев и координатор за Медицинския Университет в София проф. д-р Надка Бояджиева. Проектът стартира през 2013 г. и се провежда паралелно в 6 държави от ЕС: България, Дания, Холандия, Великобритания, Испания и Финландия, както и в Австралия и Нова Зеландия. Финансирано е от Седма рамкова програма на ЕС, а партньор по проекта от българска страна е Катедрата по фармакология и токсикология на Медицински университет – София.

Проектът е напълно безплатен и под лекарски контрол. Проучването ще бъде осъществено в рамките на 3 години, а продължителността на целия проект е 5 години. Целта е да бъдат набрани пациенти с индекс на телесната маса над 25 – тоест такива с наднормено тегло или 30 – със затлъстяване и без захарен диабет. „Идеята е да се изследва по какъв начин може да се профилактира проявата и развитието на захарен диабет тип II. Основно ще бъде изследвано влиянието на различни хранителни режими (с различно съдържание на белтъчини и гликемичен индекс), както и физическата активност с по-висок или по-слаб интензитет”, поясни един от изследователите по проекта д-р Теодора Ханджиева-Дърленска.

Всяка една държава-участничка трябва да набере по еднакъв брой пациенти-доброволци с предиабет - състояние което може да прогресира до захарен диабет, ако не бъде диагностицирано и лекувано своевременно. Самата набирателна кампания ще започне през месец юни.

„Глобалната цел на проекта е превенция на развитието на захарен диабет тип II. Фокусът е именно върху това заболяване, тъй като в световен мащаб захарният диабет тип II, както и затлъстяването са сериозни медико-социални проблеми. Честотата на тези две заболявания постоянно се увеличава, независимо от съществуващите програми, лечението и усилията на специалистите. Понастоящем броят на хората с диабет в България е 577 124 (9.6% от населението ≥ 20-годишна възраст) – 337 980 мъже и 239 144 жени. Приблизително 426 831 (73.9%) са с диагностицирано заболяване, а около 150 293 (26.1%) остават недиагностицирани. В България около 222 433 души (3.7% от населението ≥ 20-годишна възраст) са с предиабет”, сочи статистиката, цитирана от д-р Ханджиева-Дърленска.

По думите й проблемът е много сериозен, тъй като затлъстяването води до редица заболявания и е основен рисков фактор за развитието на захарен диабет тип II. Затова проектът цели да обхване хора, които все още нямат диабет, но са в предиабетно състояние. Става дума за хора с нарушена въглехидратна обмяна, без това да е още заболяване. „Именно това е първият сигнал, който показва, че този пациент е под риск. Защото хората с предиабетно състояние след 10 или по-малко години развиват захарен диабет тип II”, категорична е д-р Ханджиева-Дърленска.

Новото проучване ще се базира на предишното голямо европейско проучване в областта на храненето „Диогенес”, в което доц.д-р Светослав Ханджиев и неговият екип бяха партньори. „Там се установи, че диетата с нисък гликемичен индекс и високо съдържание на белтъчини, е най-подходяща за поддържане на предварително редуцирано тегло. Новият проект PREVIEWе продължение на проекта „Диогенес”, като тук доброволците са с наднормено тегло или затлъстяване и предиабетно състояние. При тях ще използваме именно тази диета, за да видим какво ще е нейното отражение. Вече 20 години по света се говори за гликемичния индекс, който показва по какъв начин се усвояват въглехидратите в организма. Храни, които са с нисък глекимичен индекс бавно и постепенно повишават кръвната захар, а също така бавно и постепенно я намаляват.

Докато въглехидратните храни с висок глекимичен индекс рязко покачват кръвната захар, но и рязко я понижават. Данните до момента сочат, че храните с нисък глекимичен индекс имат благоприятен ефект върху теглото, върху мастната и въглехидратна обмяна, както и върху ситостта и апетита”, разказа д-р Ханджиева-Дърленска. Като добър пример в това отношение тя изтъкна българската национална кухня, която до голяма степен се базира на храни с нисък глекимичен индекс. Това са всички зеленчуци (без картофите); всички плодове (без сладките - диня, пъпеш, грозде, череши); варивата – боб, леща, грах; пълнозърнестите хлябове с едри зърна; пълнозърнести спагети; овесени ядки и др.

„Силата на проекта е, че ще направи профилактика на захарния диабет тип IIи ще се помогне на хората със затлъстяване и начален скрит диабет. Това е един голям плюс, защото този век ще бъде век на профилактика на заболяванията – да успеем да предпазим хората, вместо да ги лекуваме след това”, изтъкна Проф. Надка Бояджиева - ръководител на Университетската катедра по фармакология и токсикология.

Коментари