Публикация

Млечните храни спомагат за поддържане на теглото

Професор Микаел Фогелхолм е професор по хранене в Университета в Хелзинки. Научните му интереси са насочени към изследвания върху ролята на храненето и физическата активност по отношение на метаболизма и развитието на затлъстяване, захарен диабет тип 2 и сърдечно-съдовите заболявания.


Професор Фогелхолм, какви са приоритетите във Финландия по отношение на затлъстяването?

- Нека първо да започна с разпространението на този проблем във Финландия, където около 20% от възрастното население има затлъстяване. У нас около 60 % от мъжете и около 50% при жените имат наднормено тегло или индекс на телесната маса над 25. Наднорменото тегло не е такава предпоставка за развитието на други заболявания, но що се отнася до развитието на диабет тип 2, то е доста голям проблем. При младите хора по-скоро се интересуваме от наднорменото тегло, тъй като при тях затлъстяването е по-рядко срещано. През 1997 г. при децата между 15-16 години наднорменото тегло беше 5%, докато сега в същата възрастова група наднорменото тегло засяга 20% от тях. На въпроса за здравната политика на Финландия – бих казал, че няма специална програма, която да се бори срещу затлъстяването. Имаме различни програми за други заболявания, които могат да включат и затлъстяване. При нас съществува много голяма програма за превенция на ССЗ и друга върху превенцията на захарен диабет тип 2. Като цяло правителството във Финландия има много положително отношение към физическата активност и подкрепя това тя да се повишава. Тъй като много добре се знае в науката и в обществото, че повишената физическа активност има превантивен ефект по отношение на затлъстяването. Правителството също така промоцира здравословното хранене в обществото. Затлъстяването е само един аспект от хранителната политика на Финландия.

Както стана дума за проценти, какъв процент от населението на Финландия има метаболитен синдром?

-Във Финландия нямаме официална статистика по отношение на метаболитния синдром, защото по-скоро не го считаме за заболяване. Имаме статистика за захарния диабет тип 2.

И какво показва тази статистика?

- Последната официална статистика сочи, че 200 000 души у нас страдат от диабет тип 2, но считаме, че цифрата е двойно по-голяма. Най-вероятно, без това да е официална статистика, предиабетното състояние обхваща около 200 000 – 300 000 души. Имаме данни от някои региони на страната, които сочат, че предиабетното състояние е по-разпространено, отколкото захарен диабет тип 2. Във Финландия разпространението на ССЗ  намалява, докато това на предиабет и захарен диабет се увеличава. Считаме, че затлъстяването има много по-голям ефект върху захарния диабет, отколкото ССЗ. Намалението на ССЗ се дължи на правилното лечение и диетата. И увеличаването на диабета и предиабета се дължи именно да увеличената честота на затлъстяване. Когато през 70-те години имахме проблем със ССЗ, диетата във Финландия се характеризираше с висока консумация на мазнини, половината от които – наситени. В наши дни диетата се промени коренно, наблюдава се намаление на консумацията на наситени мастни киселини и увеличение консумацията на ненаситени мазнини, плодове, зеленчуци. Има значително намаление и в консумацията на сол.

Колко сол консумирате средно във вашата страна?

- Средната консумация на сол е 6-7 грама дневно при жените и 9 грама дневно при мъжете. Препоръчителната консумация е 6 грама за жените и 7 грама за мъжете, което означава, че мъжете са все още далеч от препоръчителната доза.

Професоре, нека поговорим за митовете в храненето.

- Един от най-разпространените митове, в който хората все още вярват, е че мазнините са вредни, а въглехидратите – винаги здравословни. Това разбира се не е вярно. Много по-важно е да се интересуваме от източника на въглехидратите и мазнините, а не толкова от съотношението между консумацията на двете.

А съществуват ли митове по отношение на физическата активност, в която Вие сте експерт?

- Повечето хора смятат, че физическата активност няма отношение към затлъстяването, а това не е вярно. Да, от една страна физическата активност може да няма огромен ефект върху метаболизма, обаче има голям ефект върху рисковите фактори.

Друга заблуда е, че чак след половин час интензивна физическа активност започва промяна в натрупаните мастни депа. Всъщност е много важно човек да има една умерена физическа активност, за да може да се повлияе метаболизма. Имам предвид бързо ходене или бягане. И тук акцентът не е в изминатото разстояние или продължителността на физическата активност, а в това, че още в самото начало започват да се използват мастните депа като източник на енергия. Не е задължително да тичате или да ходите интензивно цял час или повече, физическата активност може да бъде разделена равномерно през деня – сутрин, обед и следобед по 10-20 минути.

Какво трябва да бъде нивото на физическа активност, за да се поддържа здравословно тегло и състояние на организма?

- Препоръките са два часа и половина ходене или час и половина бягане седмично, за да се поддържа здравословно състояние. Но само това не е достатъчно, за редукция на теглото. Затова считам, че трябва да се практикуват ходене и бягане в комбинация. Трудно е да кажем каква физическа активност трябва да има човек при определени килограми, защото са много важни здравословното състояние на човека и неговият хранителен режим. Винаги съществува баланс между физическата активност и диетата. Има хора, които са много стриктни по отношение начина си на хранене, затова при тях не е необходима увеличена физическа активност. Но самата физическа активност е задължителна по отношение на здравето като цяло. Моят съвет към хората, които искат да отслабнат, е да комбинират около 2 часа и половина ходене седмично с около час и половина бягане или друга физическа активност.

Каква диета бихте препоръчали на хората, които желаят да намалят теглото си?

- Ако гледаме научните данни, които подкрепят една редукция и запазване на теглото, на първо място препоръчвам на хората да се хранят редовно. Това не означава постоянно похапване, но не и такова с големи интервали между храненията. По отношение на храните, има такива, които са по-подходящи за поддържане на нормално телесно тегло и други, които не са подходящи. Храните, които поддържат редукцията на тегло, са тези, които съдържат фибри. Такива са зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб, различни видове ядки и зърнени храни. Аз силно вярвам в още един фактор по отношение на храненето – това са млечните храни. Няма много силни научни данни, които да подкрепят това, но считам че млечните продукти - наравно с храните, съдържащи фибри, оказват влияние върху поддържането на оптимално тегло. Също така има храни, които трябва да се намалят, ако искаме да редуцираме теглото си. Счита се, че консумацията на месо, особено червено, би могла да доведе до увеличаване на теглото. Други храни, които водят до увеличаване на теглото, са: рафинираните зърна, белия хляб и храните с високо съдържание на захари (особено газираните напитки, които съдържат захар!). И тук се сещам за още един мит в храненето– много хора считат, че мазните храни водят до увеличаване на теглото, а храните с белтъчини и въглехидрати могат да профилактират теглото или да предпазят от надебеляване. Нещата не са толкова прости, защото не става въпрос само за мазнини или въглехидрати, а по-скоро за източника и комбинацията на такива храни.

А какво ще кажете за яйцата - вредни или полезни са те, според вас?

- Яйцата допринасят за едно хубаво меню от качествена храна. Те са добра храна с добри белтъчини, но не са задължително необходим продукт в едно здравословно меню. По отношение на консумацията на белтъчини, ако човек консумира достатъчно количество млечни продукти, не е нужно той да консумира и яйца. Някои хора считат, че те не са здравословни, защото съдържат холестерол. Но за да има някакъв неблагоприятен ефект върху здравето, трябва да се консумира огромно количество яйца. И отново се връщаме до количеството...именно количеството на мазнини и въглехидрати могат да имат отношение върху холестерола. Така че, по-скоро бих казал, че яйцата са неутрални, но в никакъв случай не са опасни.

Коментари