Публикация

С физиотерапия раздвижват за две седмици пациенти след инфаркт

Клиниката във ВМА помага на пациенти след инфаркт, тежки травми или диагнози като ревматиоден артрит и болестта на Бехтерев.


Уморени , с изтощени батерии и неспокоен сън – много хора се чувстват така в края на зимата, а и не само. Продължителният престой в затворени помещение през студените дни и липсата на достатъчно пресни плодове и зеленчуци влошават самочувствието. Добре е да направим преоценка на режима си, казва проф. д-р Тройчо Троев, д.м.н., началник на клиниката по физиотерапия на ВМА. Ясно е, че трябва да започнем да се движим повече, да се храним балансирано. Разходките в планината през уикенда са прекрасен начин да се разтоварим от стреса. „Лесно постижимо е сутрин да се изминават 2-3 км с умерен ход. Тогава въздухът е още сравнително чист. Това релаксира и тонизира. Българинът обаче предпочита най-„мързеливия” начин да се отпусне – след работа да си сипе 100 г ракия”, коментира специалистът. Движението не трябва да се прилага само като лечение, а най-вече като неотменна част от всекидневието. Човек трябва да изминава поне 3 км дневно. В Канада например хората масово използвали крачкомери. В момента, в който се навъртят трите километра, апаратчето издавало звук, че нормата е постигната.

Не всеки има възможност за туризъм или по-дълго ходене, а и понякога е необходима професионална помощ, особено ако има и хронични болежки. Физиотерапията във ВМА предлага всички видове процедури, каквито има в модерните клиники в Европа – сауна, джакузи, руска и турска баня, 4-камерни вани, всички сектори на физикалната терапия – цвето- и светлолечение, кинезитерапия, кабинети за масаж, парафинолечение, а също и зали за инхалация. При нас е единственото отделение по акупунктура и акупресура в България, добавя проф. Троев.

Клиниката във ВМА е с площ 4 дка. След Мадрид това е най-голямата и модерна клиника по физиотерапия в Европа. „Обслужваме всички болни от отделенията, работим и амбулаторно. Направлението невинаги значи безплатно лечение. Касата покрива средно 60-70% от услугите”, поясниспециалистът. По клинична пътека постъпват главно пациенти със състояния след инсулти. В клиниката работят с тежка патология, има също и много болни с тежък травматизъм от катастрофи или други инциденти. Някои са с прекъснат гръбначен мозък, нуждаят се от рехабилитация заради поставени ендопротези или страдат от множествена склероза. Физиотерапевтите във ВМА обслужват също пациенти от Германия и Австрия. Операциите им се правят там, но рехабилитацията се провежда в София. Болните носят епикризите си на немски или английски. Ние също описваме извършените процедури на чуждия език, посочва проф. Троев.

Водолечението помага при различни заболявания, уверява проф. Троев. Във ВМА то включва много повече от възможностите на обикновен СПА център. Четирикамерната вана се използва например при ревматоиден артрит с голям успех, а също и при други серопозитивни артрити. Сауната пък се препоръчва при болестта на Бехтерев, неврози, неврастения и дискови хернии. Топлината релаксира мускулатурата и създава условия за по-ефективна кинезитерапия след това. Болният влиза в сауната за 10-20 минути, после се прави охлаждане и пак се връща. Това е игра с капилярите и затова трябва да става под контрола на лекари, ако човекът има някакво заболяване.

Подводните масажи, тангентори и двата басейна с джакузи са полезни при ендопротези на тазобедрена и коленна става, продължава проф. Троев. Във водната среда се елиминира гравитацията и се увеличава обемът на движенията. Пациентите правят водно-лечебна физкултура под контрола на опитен физиотерапевт.

За пациенти с проблеми на дихателните пътища проф. Троев препоръчва залите за инхалации. „Пациентът влиза и може да си чете книга или вестник докато вдишва парите. Процедурата е полезна за хроничните респираторни заболявания. Например ако кашлицата е суха и с болка, инхалациите подпомагат отхрачването. Парата може да съдържа и лечебни съставки, но добавянето им се преценява внимателно и обикновено се прави само за групи”, пояснява той.

Във ВМА обслужват безплатно няколко пъти в годината групи пациенти с определени социално значими заболявания като болестта на Бехтерев, инсулти, а също и с хронично-обструктивната белодробна болест. Събират се по 6-7 болни, подадени от съответната пациентска организация, а с тях работят двама ерготерапевти. Прилага им се целият лечебен курс, който продължава пет седмици.

Болестта на Бехтерев е една от най-упоритите, с която физиотерапевтите се борят. Без терапия гръбнакът се вдървява и изкривява, а движенията стават ограничени. Физиотерапията, приложена навреме и от опитни специалисти, може да спре прогресирането на болестта, пояснява проф. Троев, който подготвя книга за нея. Според американската школа дори да се прилага само кинезитерапия и нищо друго като лечение болният ще бъде съхранен. Терминът кинезитерапия означава буквално лечение с движение. Тя може да бъде активна - с упражнения, или пасивна – с масажи. „Някои ограничения в различни отдели на гръбначният стълб ще останат, но няма да се стигне до фазата, когато той е прегърбен като скиор преди старта”, казва специалистът. Ползата за болните от Бехтерев продължава и след приключването на курса във ВМА. Терапевтите не само лекуват, но и обучават пациентите. Така те могат да продължат с някои от гимнастиките и процедурите във всекидневието.

За диабетиците кинезитерапията също е много важна за извеждането на излишната кръвна захар. Мерките трябва да се прилагат внимателно, за да не изпадне пациентът в хипогликемия, трябва да се щади още и сърдечносъдовата дейност. Тънкостите при дозировката са да не се стига до йо-йо ефект – редуване на прекалено ниска и прекалено висока кръвна захар. Този вид терапия обаче е много важна за по-бързото изгаряне на глюкозата. На диабетиците препоръчваме и подводен масаж, който също влияе благотворно, допълва проф. Троев.

Едва ли има заболяване, при което физикалната медицина и рехабилитация да не може да помогне, смята той. При инфаркт например може да се започне рехабилитация още на втория ден. Идеята е след 12 дни човекът да минава 500 м по-равно или да качва два етажа без стенокардия и без да повишава кръвното и пулса с 20 удара. Този преход обратно към нормалния живот е много важен. „Представете си, че болният не е успял да посети рехабилитация, върне се у дома и там се налага да изкачва 3-4 етажа пеша. Веднага ще направи повторен инфаркт и нещата може да вземат фатален обрат”, пояснява проф. Троев. Ако обаче има дисекираща аневризма или много изразени ритъмни и проводни нарушения, това е противопоказано за физиотерапия.

Електролечението пък действа като обезболяващо, противовъзпалително средство, което подобрява кръвообращението. Намира приложение при серонегативните артрити, ревматоиден артрит, серопозитивни артрити, дискови хернии, болест на Бехтерев, състояния след фрактури, остеопороза. С ултразвук може да се вкарат модерни нестероидни противовъзпалителни средства и да се ускори възстановяването. Обикновено електролечението е подготовка за последваща кинезитерапия. Във ВМА имат модерни апарати като бягаща вълна – гина диатерм. Това са 16 инфрачервени източника, които се включват последователно и релаксират мускулатурата отгоре надолу или в обратна посока, ако искаме да възбудим нервната система. Използвана е за първи път при зимни олимпийски игри, за да свалят напрежението при скиорите, а у нас се прилага за разхлабване на мускулатурата.


Коментари