Публикация

Дифтерията може да се завърне

България отбелязва Световната имунизационна седмица


Пет-шест до 10 акта годишно издава здравното министерство на недобросъвестни родители, отказващи да подложат децата си на задължителна имунизация. Данните съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод стартиращата днес Световна имунизационна седмица. Според него имунизацията не би трябвало да се приема като задължение на родителите, а по-скоро като право на детето.

Практиката в развитите страни показва, че не задължителността, а информираността е водещия елемент в имунизациите, посочи още специалистът. „Да заплашваме майката, че ще й направим акт, е пълно безумие. Законът ни дава такива основания, но ние почти не ги използваме”, категоричен бе д-р Кунчев. Той посочи, че в повечето случаи актове се съставят за системно неявяване на покана за ваксинация и това касае основно ромски семейства, които са основния проблем в областта на имунопрофилактиката. Точно затова специално проучване на СЗО разработва инструмент в помощ на българските здравни работници за работа с ромската общност. То показва, че най-отговорният човек в една ромска общност е бабата и към нея в повечето случаи е добре да се обръщат лекарите за имунизация на децата.

Държавният здравен инспектор допълни, че много по-често биват санкционирани общопрактикуващи лекари, отколкото родители. Проблемите с тях идват най-вече, когато даден лекар замине за чужбина и зареже цялата документация около имунизационния статус на своите пациенти. Има и изолирани случаи, в които лекари са санкционирани за небрежно съхранение на ваксини или нередовно водена документация.

Д-р Кунчев призна, че у нас все още има много силно антиваксинално движение, но в рамките на Световната имунизационна седмица специалистите ще се стремят да отговорят и на най-парливите въпроси около ваксините. Той припомни разногласията около въвеждането на ваксината срещу хепатит В през 1991 г., когато в общественото пространство битуваха разнородни негативни мнения относно странични ефекти на тази имунизация. „10 години по-късно у нас няма нито едно болно, имунизирано срещу хепатит В дете”, подчерта здравният инспектор.

В негова подкрепа националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова изтъкна, че в България имаме изключително добър имунизационен календар. У нас се прави имунизация с петвалентна ваксина, която съдържа компоненти против дифретия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца тип В. „След включване в календара на хемофилос инфлуенца тип В и бебешка имунизация срещу пневмококови инфекции децата до 1 година, които подлежат на имунизация с тези ваксини, престанаха да боледуват от тези два типа бактериални менингити”, изтъкна проф. Кожухарова. Тя подчерта, че бактериалният менингит е сериозно заболяване, при което и смъртността е висока и оздравяването е сложно. Националният консултант отправи апел към родителите да проверят дали децата им са получили всички ваксини, подходящи за тяхната възраст и да се обърнат към личния лекар.

Тя припомни епидемията от морбили, която избухна през 2009-2010 г. у нас. В продължение на почти 2 години бяха засегнати над 24 000 души, от които 24 починаха именно поради ненавременно ваксиниране. Проф. Кожухарова изрази безпокойство от евентуално завръщане на дифтерията, която веднага би се разпространила, ако бъде спряна ваксинацията срещу нея.

Коментари