Публикация

В Плевен дискутираха предизвикателствата на европейския трудов пазар за медици

Между 3700 - 3900 евро е средното възнаграждение на чуждестранните лекари в Германия


Дискусия за предизвикателствата на европейския пазар на труда за медицински кадри се проведе днес в плевенския Медицински университет. Това съобщават от висшето училище. Една от темите "Работа и специализация в Германия. Шанс или риск? Какво премълчават посредническите агенции" е представена от директора на организацията "Форум на регионите" със седалище Брюксел - д-р Димка Меридонов.

Като една от причините за кадровата криза в здравеопазването у нас и в Германия д-р Меридонов посочва промяната в демографската структура. По думите й роля за това има увеличаването на средната продължителност на живота и броя на хората в извънтрудоспособна възраст, поради което възниква нужда от по-голям квалифициран медицински персонал.

Според изследвания, цитирани от лектора, броят на хората над 60 г. в Германия от 1990 г. до 1998 г. се е увеличил с 20 %, а от 1998 г. досега - с 25 %. По подобен начин се развива ситуацията в България, където тази възрастова група бележи ръст от 24 %.

Немското правителство е взело решение през април м.г. да се назначават и медици извън страните от ЕС, съобщава д-р Меридонов .Според нея тенденциите през последните 5 години показват увеличение на броя на чуждестранните практикуващи лекари в Германия, като българите заемат пето място. Приблизително 6000 специалисти от чужбина са започни работа, като средното възнаграждение е между 3700 - 3900 евро.

Най-голяма е необходимостта от лични лекари, анестезиолози, хирурзи и специалисти по вътрешни болести, но при тях конкуренцията е по-голяма поради високите изисквания за ниво на езика.

Коментари