Публикация

Телевизионните кулинари подхранват епидемията от затлъстяване

Рецептите в готварските бестселъри са пълни със сол и наситени мазнини


Телевизионните кулинари подхранват епидемията от затлъстяване във Великобритания с рецепти с високо съдържание на захар и мазнини, пише в."Дейли експрес", позовавайки се на доклад, изготвен от учени от университета на Ковънтри.
Авторите му са установили, че някои рецепти в готварските бестселъри на известните кулинари съдържат "нежелани" нива на сол и наситени мазнини, които също така се свързват с високо кръвно налягане исърдечносъдови заболявания.

Експертите са тествали над 900 рецепти от 26 топ кулинари и са открили, че 87 процента от тях не отговарят на здравните препоръки. Само 13 процента от рецептите съдържат съставки, отговарящи на препоръките на британската Агенция за стандарт на храните за съдържание на сол, захар и мазнини. Докладът на учените от университета на Ковънтри не назовава конкретни имена.

Той обаче е изготвен след предишно изследване, според което рецепти на известни кулинари като Джейми Оливър и Найджела Лоусън са по-нездравословни от някои готови блюда. "Проучването ни не е направено с цел да засрами известните кулинари. Като се има предвид обаче доверието, което им гласува обществото, е важно нещата да бъдат изяснени", казва д-р РикардоКоста, експерт по диететика от университета на Ковънтри.

Коментари