Публикация

Хроничната обструктивна болест на белия дроб съкращава живота с 15 г.

Няма нормална пушаческа кашлица, казва доц. Димитър Попов от МВР болница.


Хроничните респираторни заболявания се превръщат в истинска епидемия, обявиха водещи пулмолози и алерголози на семинар за журналисти в Правец. Проучвания в света сочат, че 12% от населението е засегнато, като тенденцията е те да се повишават. Много от пациентите изобщо не осъзнават, че имат хронично и прогресиращо заболяване, казва доц. Димитър Попов, началник на белодробната клиника в МВР болница.

Самият той често чува обяснението, че болният кашля всяка сутрин, но това е нормално, понеже е пушач, че бързо се изморява, когато ходи и по принцип избягва физическите натоварвания. Опитните пулмолозите правят веднага необходимите изследвания. Диагнозата често се оказва ХОББ – хроничната обструктивна белодробна болест. Няма нормална пушаческа кашлица, допълва доц. Попов. ХОББ се провокира от вредни вещества в околната среда при наличие на генетично предразположение. Развива се бавно в течение на години и когато човек усети първите симптоми, обикновено болестта е напреднала. Това е зле за него, тъй като ХОББ скъсява живота средно с 15 г. В края на жизнения си път тези пациенти са инвалиди и не могат да се обслужват сами във всекидневието.

В Европа очакват истинска епидемия от болестта в следващите години. Прогнозите са, че през 2020 г. тя ще е на трето място като причина за смърт в глобален мащаб след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания. Годишно в света от ХОББ умират над 3 млн. души, като 90% от тях са в страните с ниски и средни доходи.Пасивното пушене, работата в замърсена среда също са рискови фактори за болестта. Към тях се добавят честите респираторни инфекции, социално-икономическия статус, пол и възраст. Изследване с миникамера в дихателните пътища разкрива, че ако непушач вдиша цигарен дим, в тях потича „река” от слуз. С времето при пушачите тези пътища се стесняват, луменът (стените им) задебелява и достъпът на кислород се затруднява. Преградите между алвеолите се разкъсват, в белия дроб се образуват големи въздушни „чували”, но те не вършат работа, защото не могат да участват в газообмена. Дихателните пътища се един перфектен климатик, изобретен от природата, казва доц. Попов.

Диагнозата се поставя с функционално изследване на дишането и преглед от пулмолог. Лечението в по-ранните стадии е с медикаменти. Те могат да увеличат живота на пациентите с поне 3-4 г., посочи доц. Попов. За съжаление те често развиват и други заболявания като рак на белия дроб, остеопороза или диабет, което усложнява терапията. В последния стадий пациентите се нуждаят от апарати за кислородолечение. У нас те не се реимбурсират от НЗОК. Струват средно 1000-1200 лв., като не се нуждаят от консуматив. Включени в мрежата, те извличат кислород от въздуха и през маска го доставят на болния. В САЩ съм виждал дори хора, които ходят на пазара с апаратите си, които са на колелца, а кислородът се подава по тръбичка, имплантирана в трахеята така, че дрехите да я скриват. При рано поставена диагноза и правилно лечение със съвременни препарати, състоянието на болния се подобрява значително. Ето защо е важно всеки да мери дишането си от време на време, а пушачите – задължително през няколко години, пояснява доц. Попов. Цигареният дим е основен виновник за болестта. ХОББ е живото застрашаващо белодробно заболяване, а не просто „пушаческа кашлица”, допълва специалистът.


Коментари