Публикация

Водещи специалисти искат Национална програма за хроничните респираторни заболявания

Акад. Петрунов и доц. Иванов призовават държавата да приеме Национална програма за ранна профилактика на тези заболявания.


Държавата у нас не прави почти нищо за профилактиката на хроничните респираторни заболявания, изтъкнаха водещи наши специалисти. Като важна стъпка те отбелязаха твърдата антипушаческа кампания и мерките, предприети от последното  правителство. От 2010 г. пък в задължителния имунизационен календар влезе и пневмококовата ваксина, която пази от пневмония. През последните години обаче системата на диспансерите бе разрушена, което има негативен ефект за проследяването на хронично болните, подчерта доц. Явор Иванов, председател на Дружеството по белодробни болести. Никоя болница не иска тежките пациенти, защото държавата плаща малко за клиничните пътеки, по които те могат да бъдат лекувани. Мерките, взети сега, ще дадат резултат след 10-20 г., когато ще спестят огромни средства за лечение.

Затова е необходимо е да има Национална програма за ранен скрининг и превенция на хроничните респираторни заболявания, казва акад. Богдан Петрунов, имунолог. Мерките за ранна профилактика не струват скъпо – определени рискови групи ще бъдат канени да измерят дишането си с метода на спирометрията (издишва се в специален апарат), а също и да попълнят анкета. Пулмолози и алерголози са категорични, че само последователна държавна политика в рамките на национална програма ще даде дългосрочен резултат за намаляване на заболеваемостта.

12% от населението в света страда от хронични респираторни заболявания, изтъкна акад. Петрунов. Всеки трети пък страда от алергии. Прогнозата е, че до 2025 г. алергичните ще са половината от населението. 300 млн. души в света са с хроничен бронхит, а 400 млн. – с алергичен ринит, посочи още акад. Петрунов. Хроничните респираторни заболявания като асма и ХОББ (хронична обструктивна белодорбна болест са на 4-то място в света като причина за смърт, заяви д-р Мария Стаевска, алерголог от Александровска болница.


Коментари