Публикация

Мангото понижава кръвната захар

Това показва изследване върху затлъстели мъже и жени


Мангото може да намали нивото на кръвната захар у затлъстели хора, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
Експертката по храненето Едралин Лукас и колегите й от Държавния университет на Оклахома в Стилуотър изследвали ефекта от ежедневната консумация на манго у затлъстели хора, чийто индекс на телесна маса е 30 или по-голям. Изследването обхванало 11 мъже и 9 жени.

Всекидневното меню на участниците за 12 седмици включвало добавки от 10 гр. сушено манго, които се равняват на 100 гр. прясно манго. Резултатите показали, че кръвната захар намаляла значително и у мъжете, и у жените. Колкото до индекса на телесна маса, той се увеличил у жените, но не и у мъжете.

Авторите на изследването предупредиха, че са нужни допълнителни проучвания, за да се установи със сигурност какъв е ефектът от консумацията на манго върху човешкото здраве. "Получените резултати потвърдиха онова, което знаехме въз основа на изследвания с животни - мангото намалява кръвната захар у мишки, които са консумирали мазни храни, заяви Лукас. Известно е, че то съдържа смес от полифенолни съставки. Предишни изследвания разкриха, че съдържащите си в соята, зеления чай и гроздето полифенолни съставки имат положителен ефект върху мастните тъкани."

Коментари