Публикация

Кога има нужда от цитонамазка и кога не?

Честотата на това изследване зависи от възрастта на жената


Важно е за всяка жена да се правят редовно цитонамазки, чрез които се търсят променени клетки в маточната шийка, които могат да доведат до рак на шийката на матката. Това подчертават от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. От там обаче допълват, че на много девойки и някои жени се правят изследвания, които не са необходими. Ето защо:

Цитонамазките обичайно не помагат на жените с нисък риск

Ракът на маточната шийка е рядкост при жени под 21 години, дори когато те са сексуално активни. Освен това, променените клетки, които се намират при тези млади жени, обичайно се възстановяват до нормата спонтанно, което прави последващото лечение ненужно и потенциално опасно. По същия начин, ракът на маточната шийка рядко се намира при жени над 65 години, при които досега редовно са правени цитонамазки с нормални резултати. Продължаващото изследване не им помага, но може да даде фалшиво положителнни резултати, които да доведат до ненужно лечение. И накрая, цитонамазките не са полезни за жени на всякаква възраст, при които шийката на матката е отстранена при хистеректомия и нямат анамнеза за карцином или предраково заболяване на маточната шийка.

Изследването носи рискове

Вземането на цитонамазка може да бъде неприятно и да причини временно кървене. Когато се прави по-често от необходимото, вероятността да се открият променени клетки, които биха могли да се самоизлекуват, е по-голяма. Освен, че тези находки често причиняват неспокойство, те могат да доведат до повторни цитонамазки или други процедури. Например, патологичните резултати могат да наложат изследване, наречено колпоскопия, при което лекарят може да вземе биопсия от тъканите, което може да причини кървене, болки, бяло течение и инфекция.

Кога трябва да се правят цитонамазки?

Съветът зависи от това, на колко години сте.

  • Жени между 21 и 65 години включително жените, при които е направена хистеректомия, но не е отстранена маточната шийка, трябва редовно да бъдат изследвани чрез цитонамазки. Изследването трябва да се прави веднъж на три години, вместо всяка година, защото ракът на маточната шийка обичайно се развива за 10-20 години. Освен това, изследването през 3 години може да намали броя на допълнителните изследвания.
  • Жени между 30 и 65 години могат да правят изследване на цитонамазка през пет години, ако я комбинират с изследване за човешки папиломавирус (HPV) - инфекция, предавана по полов път, която може да причини рак на маточната шийка.
  • Жени над 65 години, които имат няколко нормални цитонамазки, могат да спрат да правят изследването.
  • Всяка жена с рискови фактори за рак на маточната шийка – включително анамнеза за установен карцином на маточната шийка или преканцерозни промени, или с компрометиран имунитет – трябва да бъде изследвана по препоръка на лекаря.

Коментари