Публикация

Организират кръводарителска акция на Цветница

София, Варна, Бургас, Пловдив, Разград и Враца са градовете, в които ще се проведе кампанията


Пролетна кампания за насърчаване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване ще се проведена 28 април – Цветница. Тя е традиционна и се организира за десети пореден път от Министерство на здравеопазването, Национален център по трансфузионна хематология и БЧК, с подкрепата на Българската православна църква. Тази година акция е под надслов „Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си”.

Кампанията стартира на 27 април от Враца, където между 7.30 и 19.30 ч. в Отделението по транфузионна хематология в МБАЛ "Хр. Ботев" ще очакват кръводарители. Към традиционната за София акция ще се присъединят градовете Варна, Бургас, Пловдив, Разград и Враца. Кампанията стартира на 27 април от Враца, където между 7.30 и 19.30 ч. в Отделението по транфузионна хематология в МБАЛ "Хр. Ботев" ще очакват кръводарители.В София от 9.00 до 13.30 ч.на Цветница мобилни екипи за кръводаряване ще бъдат разположени в близост до следните православни храмове:

-  Пл. “Св. Александър Невски”, в автобус за кръводаряване

-  Пл. „Св. Неделя” № 19, в аулата на Богословски факултет 

-  храм „Свети Седмочисленици” - в сградата на IV ОУ „ Граф Игнатиев” на  ул. „6 септември” №16 

-  храм „Света Параскева” – в Хоровата зала на „Дарби колидж”  в двора на храма, бул. „Г.С.Раковски” № 58 

-  храм „Покров Богородичен” - в Енорийски център „Покров Богородичен” зад хотел „Родина”

Медици от варненския Център по трансфузионна хематология ще очакват доброволци в сградата на Варненската митрополия от 9.00 до 13.00 ч. на 28 април. В Бургас инициативата ще се проведе по същото време в Бургаския свободен университет.

Пловдивчани ще могат да даряват кръв от 9.00 до 14.00 ч. в близост до храма „Св.Св. Петър и Павел”, а хората от Разград между 8.00 и 14.00 ч. в Отделението по транфузионна хематология в МБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Резултатите от проведените пролетни кампании в столицата досега показват трайна тенденция към увеличаване броя на кръводарителите. В първата инициатива през 2004 г. са се включили 110 души, а през 2012 г. броят им е достигнал 135 души.

В коледната кампания „Благо Даря” са се включили общо 250 души, от които 181 са отговаряли на медицинските изисквания и са дарили кръв. В пролетната кампания сред навършилите 18 години ученици в столицата са дарили кръв 238 пълнолетни младежи. В продължаващата акция за набиране на дарители сред студентите до момента кръв са дали 465 души.

Данните на Националния център по трансфузионна хематология показват, че нуждата от кръвни продукти у нас се увеличава всяка изминала година с около 10%. Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1 до 10 литра. Амбицията на здравното министерство е кръводарителите да бъдат поне 185 000 на година.

Коментари