Публикация

Здравният министър е сред "достойните българи на годината"

На 12-ото издание на наградите „Достойните българи на годината” бяха отличени хора, рискували живота си за спасяване на някой друг, проявили храброст и щедрост


Министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров беше отличен с една от наградите на 12-ото издание на официалната церемония  „Достойните българи на годината”. С тази инициатива в-к „24 часа” и Българската национална телевизия отличават българи, помогнали в труден момент и рискували живота си за спасяване на други хора, както и личности, отстоявали благородни каузи.

Проф. Николай Петров получи наградата за участието си в спасяването на ранените хора в болницата в Бургас след терористичния акт на летище „Сарафово” през 2012 г. Минути, след като узнава за чудовищния атентат, проф. Петров, тогава началник на Клиниката по анестезиология на ВМА, прекъсва отпуска си край морето и се включва в работата на спешните екипи за спасяването на ранените. Благодарение на тяхната високопрофесионална  работа, дори и най-тежко ранените при експлозията бяха спасени.

„България стои над всички нас и всички ние се нуждаем от примера на хората, пренебрегнали собственото си здраве и дори живота си в името на другите. Защото лицето на една държава са нейните достойни хора”, заяви Николай Петров на церемонията, проведена в Националния археологически музей. Той изрази и дълбокото си уважение към останалите наградени участници, някои от които са отдали живота си при спасяването на хора в беда. Техните отличия бяха връчени посмъртно на близките им от министър-председателя Марин Райков.

Коментари