Публикация

Замърсяването на въздуха ускорява атеросклерозата

Фините прахови частици във въздуха са свързани с ускорено удебеляване на каротидната артерия


Продължителното излагане на ефекта от замърсения въздух ускорява втвърдяването на артериите и увеличава риска от инфаркт, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА. Сара Ейдар от университета на Мичиган и Джоуел Кауфман от Вашингтонския университет са установили, че по-високите концентрации на фини прахови частици във въздуха са свързани с ускорено удебеляване на вътрешните два слоя на каротидната артерия, която оросява с кръв главата, врата и мозъка. И обратно, намалената концентрация на фините прахови частици във въздуха е свързана със забавено удебеляване на кръвоносните съдове.


"Дебелината на слоевете на каротидната артерия е индикатор за това, до каква степен атеросклерозата е засегнала артериите у хора, които нямат видими симптоми на сърдечно заболяване, поясни Ейдар. Получените резултати ни помагат да разберем как
излагането на ефекта от замърсяването на въздуха може да е в основата на наблюдаваното в други проучвания увеличаване на инфарктите и инсултите." Изследването е обхванало 5362 души на възраст между 45 и 84 години от 6 метрополии в САЩ. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS Medicine.


Коментари