Публикация

Мухите спят като хората

Учените са измерили интензитета на съня на насекомите, като са записали мозъчната им активност и реакцията на механични стимули.


Учени от университета на Кунсланд установиха, че сънят и при мухите, като при хората, е на фази с различен интензитет, предаде БТА като цитира сайта Phys.org. И при мухите се редуват по-лек сън (при който хората сънуват), с по-дълбок. Това показва, че дори най-малките животински мозъци имат различни функции.

В изследването, ръководено от д-р Барт ван Алфен, учените са измерили интензитета на съня на мухите, като са записали мозъчната им активност и реакцията на механични стимули. При дълбокия сън отслабват синапсовите връзки в мозъка, които осигуряват комуникациите между клетките. Така се запазва наученото с по-нисък разход на енергия. Учените установиха, че ако активират ученето през деня, мухите спят по-дълбоко през нощта. Ако мутират протеин, отслабващ синапсите, мухите компенсират, като спят по-дълбоко и през деня."Това показва, че в синапсовото отслабване вероятно участват молекулярни процеси, които са свързани с дълбокия сън" - каза проф. Ван Суиндерн от екипа. Дрозофилите все по-често се използват като модел за изучаване на ролята на съня при различни заболявания.

Коментари