Публикация

Учени подготвят ваксина за новия птичи вирус

Клинични изпитвания би трябвало да се състоят в края на май или началото на юни 2013 г.


Новият вирус на птичия грип H7N9, който вече зарази 107 души в Китай, един човек в Тайван и отне живота на 22 души, може във всеки момент да започне да се предава между хората, което налага готовност и разработване на ваксина, предаде БТА като се позовава на Франс прес.

"Невъзможно е да предвидим кога този вирус може да мутира и да бъде способен да се предава между хората. Ето защо ние взимаме тази ситуация много насериозно", заяви доктор Антъни Фаучи, директор на Американския институт за алергии и инфекциозни болести. Специалистът припомни, че засега не може напълно да се изключи вероятността да е имало предаване между хората, но добави, че изследванията на Китайския център за превенция и контрол на заболяванията са показали, че над 1000 души, които с били в контакт със заразени хора, не са се заразили на свой ред.

Изследване, публикувано в британското медицинско издание "Лансет", потвърди, че H7N9 идва действително от птици, но засега не може да се прехвърля на хората. Разликата между H7N9 и другият вирус на птичия грип H5N1, появил се преди десет години в Азия, е, че първият е безобиден за птиците, докато вторият ги убива бързо, посочва специалистът. Той поясни, че в САЩ се подготвя ваксина срещу новия вирус и че първите клинични изследвания би трябвало да се състоят в края
на май или началото на юни. Американският изследовател похвали прозрачността и сътрудничеството на китайските власти във връзка с новата зараза. Американски и европейски експерти са също в Китай, за да работят в сътрудничество с китайските здравни власти в тази насока.

Коментари