Публикация

Телевизията намалява качеството на спермата

Повече спорт и по-широко бельо за качествена сперма


Мъжете, прекарващи повече от 20 часа седмично пред телевизора, не могат да се похвалят с високо качество на произвежданата от тях сперма. Числеността на сперматозоидите в семенната им течност намалява с 44%, пише британският вестник „Индипендънт”.

В продължение на 3 години специалисти от Ню Йорк изучавали връзката между начина на живот и състоянието на спермата при 189 мъже на възраст между 18-22 години. Оказало се, че заседналият начин на живот, стресът, непълноценното хранене и пушенето особено рязко снижават качеството на семенната течност.

Авторът на проучването Хорхе Чаваро смята, че причината за отрицателното въздействие на гледането на телевизия е оксидативният стрес. Наблюденията показали, че за да се неутрализира вредното въздействие на телевизията, са необходими редовни физически упражнения. Те стимулират репродуктивната система.

Ако мъжът отделя за спорт повече от 15 часа седмично броят на активните сперматозоиди при него ще се увеличи с до 73% ( в сравнение с мъжете, спортуващи по-малко от 5 часа седмично), а нивото на тестостерон ще се увеличи до един път и половина. „Известно ни е, че физическата активност намалява оксидативния стрес, докато заседналия начин на живот го увеличава”, казва Чаваро.

Учени от университетите в Шефилд и Манчестър, от друга страна, направили сравнение между начина на живот на 939 мъже с некачествена сперма и 1310 такива с нормално качество на семенната течност. Резултатите показали, че високият индекс на телесната маса, употребата на алкохол и дори наркотиците вредят на репродуктивното здраве при мъжете в много по-малка степен, отколкото заседналия начин на живот.

Отказът от вредните навици намалява значително риска от различни заболявания, но, според учените, не оказва влияние върху плодовитостта. Според експертите силната половина от човечеството трябва да обърне повече внимание на физическата активност и за предпочитане да носи по-свободно бельо.


Коментари