Публикация

Желаните гости в храносмилателния тракт

През последните години активно на дневен ред сред медиците излиза връзката между добрия общ имунитет и състоянието на храносмилателната система.


На какво се дължи този интерес е въпросът, с който се обърнахме към доц. Мариана Маринова от Университетската педиатрична болница в София.


Обикновено когато става дума за храносмилателна система, повечето хора имат предвид само функцията й да преработва и усвоява храната. Има и друга, изключително важна за организма, роля. Храносмилателната система представлява бариера срещу микроорганизми и всички вредни вещества, които неминуемо поемаме с храната и течностите. Тази бариера има механична част – епителният слой, моториката на храносмилателния тракт, стомашният сок. Най-малко известна е имунологичната функция на храносмилателната система. Тя се свежда до две неща – имуноглобулин А, който се съдържа както в кръвта, така и в лигавиците, и второ - чревната флора.

Там микроорганизмите са три вида – патогенни, които разболяват, условно патогенни, които само при определени условия биха могли да имат неблагоприятно влияние, и третата група са желаните гости в храносмилателния тракт. При новороденото той е напълно стерилен, като последващото поселване с микроорганизми зависи от начина на раждане. При естественото това става по-бързо, при родените със секцио и при недоносените е забавено. Освен това микроорганизмите, които поселяват дебелото черво, се различават при естествено и при изкуствено хранените бебета. И именно това е едно от най-големите предимства на кърменето – защото чрез него се поселява щам, основен противник на условно патогенните микроорганизми.

„Добри”, най-общо казано, са млечнокиселите бактерии, чиято роля е защитата срещу вредните или потенциално вредните микроорганизми. Получава се по две линии. От една страна, като се поселят в храносмилателния тракт, тези полезни микроорганизми отнемат жизнено пространство от вредните. Освен това отделят вещества, които потискат опасните бактерии. Много важно - колкото и непознато да е за повечето хора може би – е, че тези микроорганизми подпомагат и смилането на храната. Например те стимулират ензима лактаза, който е незаменим за разграждането на млечната захар. Освен това са важни за производството в организма на някои витамини – на първо място витамин К, но също и на витамин В, улесняват усвояването на калция и, разбира се, подпомагат изхвърлянето на нежелани химически елементи. Пробиотиците стимулират производството в организма на имуноглобулин А, за чиято важна защитна функция споменах по-горе.


Те са живи микроорганизми, които, добавени в храната, подобряват микробния баланс в храносмилателния тракт. За да действа пробиотикът, той трябва да бъде поселен изцяло в храносмилателния тракт. Има три условия, за да е налице очакваният ефект на пробиотиците. Първото е микробното число да е достатъчно високо, второ – преминавайки през стомаха, микроорганизмите да останат живи, най-важното е, когато достигнат дебелото черво, да запазят размножителната си способност.


Lacto4 VIP

Пробиотик

Капсули Х 15

Състав: 2 милиарда живи клетки във всяка капсула

Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus rhamnosus; Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus; Streptoccocus thermophilus

Лактобацилите присъстват нормално в стомашно-чревния тракт на човека. Те са в състояние да се прилепват (адхезират) към лигавицата на чревната стена. Лактобацилите са естествена екологична бариера, която препятства инвазията на патогенни и вредни бактерии. Лактобацилите повлияват благотворно жизнеността на чревната микрофлора. Те поддържат нивата на имунната система в добро състояние.


Lacto 4 VIP поддържа нормалния баланс на чревната микрофлора и перисталтиката на червата.

Lacto 4 VIP е подходящ по време и след употреба на антибиотици и други лекарства, които могат да нарушат равновесието на чревната микрофлора.

Lacto 4 VIP e богат източник на млечнокисели бактерии, които достигат живи до тънките черва.


Получените по висока технология лактобацили в състава на Lacto 4 VIP са устойчиви на действието на стомашната киселина. Подбраните щамове млечнокисели бактерии в състава на Lacto 4 VIP са резистентни към най-често използваните антибиотици.

VIP –vitality internal protection – висока технология, осигуряваща доставянето на живите лактобацили в състава на Lacto 4 VIP до мястото им на колонизация – тънките черва.


Препоръчвана доза за дневен прием:

Възрастни и деца над 12 г.: 1-2 капсули 2-3 пъти на ден по време на хранене

Деца от 6 до 12 г.: 1-2 капсули на ден по време на хранене

Деца от 1 до 6 г.: 1 капсула на ден по време на хранене

Деца под 1 г.: 1/2 капсула на ден по време на хранене 

Можете да приемате Lacto 4 VIP по време или след антибиотично лечение, чревен дискомфорт, храносмилателни разстройства и др.

Когато се приема с антибиотик, приемът е добре да продължи и след завършване на антибиотичния курс. Капсулите могат да се приемат цели или съдържанието им да се разтвори във вода, сок или храна. Можете да сложите съдържанието на капсулата в храната на детето. Съдържанието на капсулата няма вкус и мирис. Lacto 4 VIP капсули х 15 могат да се използват по време на бременност и кърмене. За да се гарантира посоченото количество на живи лактобацили към момента на употреба, продуктът трябва да се съхранява в хладилник (2-10 °С).

Коментари