Публикация

Растителни екстракти защитават от уроинфекции

Възпалението на пикочните пътища се разпознава по различни симптоми, но, макар и рядко, то може да протече и без оплаквания.


Около 40 до 50% от жените прекарват инфекция на пикочните пътища поне веднъж през живота си, а при 20% до 30% от тях проблемът се повтаря отново и отново. Усещанията са доста неприятни и дразнещи - парене, дискомфорт и чести позиви за уриниране, понякога има тежест и болки в кръста, температура вечер.

Силният пол също не е пощаден от уроинфекции, но женските анатомични особености – къса и дебела уретра в съседство с половата система – са предпоставка за по-лесното бактериално замърсяване и това е причината жените да страдат 2-3 пъти по-често.

Виновник за инфекцията най-често са баналните и много упорити бактерии Ешерихия коли, които нормално поселяват чревния тракт. Уроинфекцията е чест спътник на хората с диабет, с потиснат или намален по различни причини имунитет - трансплантираните, с хронични заболявания, със зависимости . Уязвими и податливи на инфекции на пикочните пътища са също страдащите от камъни в бъбреците и нарушен дренаж на урината, заболявания на простатата, автоимунни болести. Много важно е, че за съжаление хронифицирането при тези инфекции е по-скоро правило, отколкото изключение. Съотношението на хронични към остри уроинфекции е между 3:1 и 4:1. Може ли да се намали рискът веднъж проявил се, циститът да се превърне в периодично повтарящо се и усложнено страдание?

Първата стъпка е навременната консултация с лекар, който ще прецени как най-бързо и адекватно може да се преодолее проблемът, кой е подходящият антибиотик за изкореняване на инфекцията. Трябва да се помни, че недолекуваната инфекция е почти сигурна гаранция за рецидиви, които увреждат и други органи и системи в тялото. Но антибиотиците са само част от лечението, като целта им е елиминиране на бактериалния причинител. Специалистът ще препоръча и начини за промяна на условията, които правят възможно и улесняват развитието на бактериалната инфекция.

Освен задължителните не по-малко от 2 литра течности дневно, грижата краката и кръстът да не изстиват, в този комплекс от мерки особено важно е мястото на лечебните чайове, на специалните природни екстракти на базата на американската червена боровинка. Тя е отлично, доказано в многобройни проучвания, средство при инфекции на пикочните пътища, тъй като съдържа вещества, които пречат на бактериите да се прикрепват към стената на пикочния мехур. Освен това притежава и диуретичен ефект, което улеснява отделянето на бактериите с урината.

Американската червена боровинка е основна съставна част на базирания изцяло на растителни вещества препарат „Урокомфорт“, който съдържа още D-маноза и екстракт от коприва. В този продукт няма животински продукти, оцветители и консерванти. Може да се приема както самостоятелно, за профилактика на цистита, така и в съчетание с антибиотици, когато това се налага. D-манозата блокира прилепването на бактериите към лигавиците и има диуретичен ефект. Екстрактът от коприва пък помага за “отмиването” на бактериите. Към предимствата на този препарат освен отсъствието на странични ефекти трябва да се спомене и липсата на риск от резистентност към него. Като цяло растителните екстракти са незаменим помощник на лекаря при остри и хронични инфекции на пикочните пътища, тъй като променят киселинността на урината, действат диуретично, успокояват болката, блокират закрепването на бактериите към лигавицата. Те обаче изискват и постоянство от страна на пациента и спазване на препоръчаната доза и продължителност на приема.

Коментари