Публикация

Газираните напитки увреждат психичното здраве

Четири чаши дневно е количеството, което може да увреди психичното здраве на дете и дори на възрастен човек.


Американски учени са направили неочаквано откритие, свързано с газираните напитки. Те наблюдавали деца и възрастни хора, които пият големи количества сода, и установили, че много от тях са склонни към депресия и промяна в настроението.

Учените наблюдавали здравословното състояние и диетата на над 200 деца и възрастни, предполагайки, че именно злоупотребата с газирани напитки води до тези изменения. Хипотезата се потвърдила, когато изследователите решили да изключат газираното от менюто на хората в експеримента.

Всеки участник, които намалил консумацията на содата, приемайки повече чай или сокове, съвсем скоро забелязал промяна в емоционалното си състояние. Тези, които напълно отказали газираните напитки, дори успели да се отърват от симптомите на депресията.

Въз основа на получените данни лекарите препоръчват пълно изключване на содата и газираните напитки от диетата на децата или поне стриктен контрол върху количествата, които подрастващите приемат. В процеса на изследване учените са установили, че 4 чаши на ден е количеството, което може да увреди психичното здраве на дете и дори на възрастен човек. Като отлична алтернатива на газираните напитки експертите препоръчват прясно изцедените сокове, които не само утоляват жаждата, но дават на организма полезни витамини и микроелементи.


Коментари