Публикация

Ниски нива на хормона мелатонин се свързват с риска от диабет

Нови проучвания разкриват, че има връзка между нарушенията в синтеза на хормона на съня и възникването на захарната болест.


Проучване, публикувано в списание Nature Genetics, откри нови доказателства за връзката между хормона мелатонин и диабет тип 2. То показва, че хората, които носят рядка генетична мутация в гена МТ2 - рецептор за мелатонин, имат много по-висок риск да развият захарната болест. Международни екипи на учени от Великобритания и Франция анализирали тези мутации при 7632 души. Те открили 40 нейни вариации, като 4 от тях били особено редки. Която и да е от 4-те редки мутации на гена МТ2 увеличава риска от диабет шест пъти. Изследването разкрива още, че хората, които работят предимно нощна смяна, са рискови по отношение на сърдечносъдовите заболявания и диабет. Ако процесът на съня се нарушава нееднократно дори само в продължение на три дни, хората започвали да развиват временно симптоми на захарна болест.

Проучване показа, че една от причините за възникването на диабет тип 2 е свързана с понижени нива на хормоните на съня. Един от тях е мелатонин, който регулира човешките биоритми и нощния отдих. Синтезът му се осъществява 5 часа след като човекът е заспал. Преустановява се през деня. По такъв начин нарушаването на обичайния сън и продължителното излагане на дневна светлина може да стане причина за нарушения в отделянето на мелатонин. Дефицитът чу от своя страна провокира възникването на захарната болест. До този момент се е смятало, че диабетът възниква заради заседналия начин на живот, затлъстяването и преклонната възраст.

Според американското проучване в клиниката „Бригам” в Бостън при жените, които имат порнижени нива на хормоните на съня, рискът от диабет тип 2 се увеличавал два пъти в сравнение с онези, при които нямало дефицит на мелатонин. Засега обаче специалистите не могат да дадат точно обяснение защо именно недостатъчните му количества водят до диабет. Предполагат, че те са свързани с отделянето на инсулин, тъй като рецепторите на мелатонина са разположени по цялото тяло, в това число и в клетките на панкреаса, които синтезират инсулина. Така се стига до смущения в обмена на глюкозата и в метаболизма като цяло. Инсулинът е хормон, който преработва глюкозата в енергия.Коментари