Публикация

Авангардна терапия за коварно чернодробно заболяване

Японско откритие дава надежда съвсем скоро фиброзата на черния дроб да бъде зачеркната от списъка на нелечимите заболявания.


При представянето на своя революционен метод пред лекари от „Токуда болница - София” проф. Йоширо Нийцу от Медицинския университет в Сапоро каза, че се надява да се включи в уникален за България проект за лечение на фиброзата на черния дроб. При това заболяване в органа се образува груба съединителна тъкан, като в напреднал стадий функцията му значително намалява и това води и до тежко увреждане на храносмилателната система.

При пациентите с фиброза съединителната тъкан се образува по-бързо, отколкото черният дроб е в състояние да разгради. Многобройни са факторите, които могат да причинят това сериозно заболяване, но най-често срещаните са хроничният вирусен хепатит В и С, злоупотребата с алкохол, продължителното въздействие на токсични фактори.

В лекцията си проф. Нийцу подчерта, че до момента в света не съществува метод за лечение на чернодробната фиброза и това състояние се смята за необратимо. В какво се състои откритието на японския специалист? Чрез специфична медикаментозна субстанция колагенът, или съединителната тъкан, която се натрупва в черния дроб, разрушавайки структурата му, може да се отстрани изцяло и да се регенерира здрава чернодробна тъкан. „В това се състои голямото постижение – че фиброзата на черния дроб може да претърпи обратно развитие и пациентът да бъде излекуван”, подчерта проф. Нийцу.

Коментари