Публикация

Спасиха мъж с 9 аневризми, може да прави секс

Имплантирани са му стентове протези в съдовете на малкия таз през ръцете



Пациент на 53 г. с 9 аневризми бе спасен след уникална операция в Националната кардиологична болница. Тя бе направена на 22 януари, но екипът изчака повече 2 месеца окончателното му стабилизиране, преди да го обяви. Операцията е дело на доц. Добрин Василев, шеф на отделението по инвазивна кардиология. Партнира му известният италиански кардиолог д-р Джанлука Ригатели.

„Болният имаше няколко съдови разширения в малкия таз, в двете бедрени артерии, като най-голямата аневризма бе на илиачните артерии - обясни доц. Василев. Тя бе нараснала критично и всеки момент имаше обасност да се спука, което в 90% от случаите завършва фатално.”

Обикновено като подстъп към малкия таз се използват бедрените артерии, но заради проблема и при тях в случая това се оказало невъзможно и стентовете протези били вкарани през артериите на ръцете, което е технически доста по-трудно. 

„За разлика от обикновения стент, който е като една пружина, като една мрежа, стентът протеза е обшит с дакрон, т.е. той е истинска протеза, която възстановява естествените размери на кръвоносния съд и така  нормализира функциите му”, обясни доц. Василев.

„Обикновено при имплантиране на такива стентове протези, се запушват страничните разклонения на главния съд.  Ние обаче имплантирахме няколко и успяхме да запазим кръвотока в малкия таз на мъжа”, казва специалистът. Така не само бил решен основният проблем на пациента, но се  избегнали съпътстващите травми - той запазил нормалната си сексуална функция.

Миналата година същият болен бил опериран от проф. Станкев заради аневризма на аортата  животът му бил буквално спасен, тъй като тогава състоянието му било критично. Сега сложната интервенция била с цел да се предотвратят подобни рискови ситуации. Доц. Василев подготвят публикация в американско научно списание.

Резултатите от контролния скенер, който минал преди дни, били перфектни.  Най-голямата аневризма вече се била затворила. Имало и  още, но те били много по-лесни за лечение. По принцип оперативното влизане в малкия таз е много тежко за хирурзите и пациентите трудно се  възстановят, като задължително излизат за дълго от нормалния си ритъм на живот.  При инвазивната процедура, каквато е тази със стентовете протези, пациентът е в съзнание и още на следващия ден може да се прибере вкъщи и да почне да си работи, категоричен е доц. Василев.

Коментари