Публикация

Слънцето влошава акнето

Терапията отнема поне половин година, още толкова изисква отстраняването на белезите, казва д-р Мариела Хитова, управител на Центъра за кожно-венерически болести в София


Мнозина смятат, че слънцето е перфектното спасение от акнето, втурват се с ентусиазъм към плажа при първа възможност, но ефектът е точно обратен. „Слънчевите лъчи  удебеляват  кожата,  пъпките отдолу не се виждат толкова, но се задържат и наесен, когато започне по-активна ексфолиация на кожата, акнето набъбва повече, обяснява д-р Мариела Хитова, управител на Центъра по кожно-венерически болести в София. - Слънцето  само временно замазва проблема, но всъщност акнето работи в дълбочина.”

Затова още с първите по-силни слънчеви лъчи е препоръчително младежите с акне да използват слънцезащитен фон дьо тен. Това е важно, защото възпалителните лезии са силно фоточувствителни и има риск да се стигне до пигментация, което след това да усложни лечението, предупреждава специалистката. Теорията, че макиажът е противопоказен при акне по думите й е несъстоятелна. Той обаче трябва да е адекватен на типа кожа и да не е от случаен магазин за козметика, съветва тя.

Около 92% от всички тийнейджъри имат мазна кожа с комедони, казва д-р Хитова.  64% по  данни на Европейската академия по дерматология страдат от различна форма на акне.  Това ги притеснява,  потиска ги, нарушава социалните им контакти, казва специалистката. Заради пъпките някои излизали само вечер с огромен слой фон дьо тен. 

Златно правило е, че при почистването кожата с акне трябва да се избягват препарати на спиртна основа, защото колкото повече се маха себумът, толкова по-активно кожата реагира компенсаторно с омазняване. Затова най-добре е да се използват подходящи за чувствителната кожа хигиенизиращи вещества - термални води, гелове.  Активната хидратация е решаваща за добрата кондиция на кожата, защото поддържа нормалната й киселинност и стимулира доброто функциониране на мастните жлези.

Подходите при лечение са различни според отделните видове акне, обяснява дерматологът. При комедони са подходящи препарати, които леко излющват лицето, някои пилинги, казва д-р Хитова.  Когато акнето е гнойно и свързано с бактериална инфекция, обикновено се използват антибиотици в ниски дози за период от 3 до 6 месеца. Медикаментозната терапия се комбинира с почистващи препарати, които е  добре да се сменят. В крайната фаза на лечението може да се правят пилинги и лазерни процедури.

Често акнето при младежите засяга и гърба заради хормоналния дисбаланс, характерен за тази възраст. Превесът на тестостерона води до образуване на големи пъпки почти като кисти и по лицето, и по гърба. Отстраняването им става с по-тежки медикаменти обикновено 4-6 месеца под стриктен лекарски контрол, категорична е д-р Хитова. Следващата  стъпка е изчистване на белезите, което може да стане чрез фракциониран лазер за дълбок пилинг, колагенова терапия и други.

„Тийнейджърите се  сещат, че трябва да се вземат спешни мерки за красиво лице главно по повод абитуриентския бал, но го правят в последния момент”, казва д-р Хитова.  Резултатите обаче се постигали поне за половин година. Допълнително време отнемали процедурите за ликвидиране на петната. Така че ако  някой държи да приведе лицето си в перфектна форма за бала,  трябва да се обърне към  дерматолог  в края на 10-и – най-късно в началото на 11-и клас, съветва специалистката. Задължително е още да се избягват сладкото, мазните, генномодифицираните храни. Стресът активира акнето, затова доколкото е възможно, човек трябва да се опитва да бъде спокоен, да мисли позитивно и да спортува, казва дерматологът.

Коментари