Публикация

HPV ваксината дава 100% защита срещу най-опасните вирусни типове

Доц. Милко Сираков от Университетската АГ болница „Майчин дом”


- Доц. Сираков, прилагането на HPV ваксината има около 10-годишна история. Какви са данните, произтичащи от този опит в Европа и в света?

- Разбира се, първоначалният контингент от около 40 хиляди жени в Западна Европа и най-вече в САЩ, които първи са били имунизирани, биват изследвани всяка година. При тях се изследват няколко основни показателя за всяка ваксина - ефикасност, дълготрайност и безопасност. Повечето ваксини са създадени, условно казано, преди 100 години и за тях много неща се знаят, най-вече е известна дълготрайността им. За тази ваксина все още не е известно дали ще трае цял живот, но за изминалите години, общо взето, ваксините държат едно ниво и математическият модел, който е съставен въз основа на колебанието на това ниво, позволява прогнозата, че ще има имунитет 20 години. Така че в най-лошия случай, ако имунитетът не държи цял живот, след 20 години ще се наложи една реимунизация, просто още една инжекция.

По отношение на ефективността на ваксината, първият, много важен показател. И двете ваксини на пазара са срещу 16-и и 18-и тип вирус, като 75% от всички карциноми се предизвикват от тези два типа. Тук не става дума само за рак на шийката, а и за рак на пениса, на ректума, рак на гръкляна има, белодробна папиломатоза, най-различни прояви има вирусът. Но основният процент представлява ракът на маточната шийка. Така че 16-и и 18-и тип са основните и двете ваксини са насочени срещу тези два вируса. Но се установява, че има кръстосана защита и срещу другите, неваксинални типове. Те са пак основно тези двата плюс 31-ви, 33-ти и 45-и тип вируси. Общо взето, типовете канцерогенни вируси са 15. Но това са основните, които предизвикват рак. Оказва се, че има добра защита и срещу тях. Като тук има известна разлика между двете ваксини, според данните, с които разполагам в момента, едната ваксина дава около 47% кръстосана защита, а другата - 93%. Но срещу 16-и и 18-и тип дават 100% защита и двете.

- Безопасността е твърде дискутиран въпрос.

- Много важен показател. Засега практически няма доказателства за някакви сериозни странични действия. Най-често срещаното е зачервяване, сърбеж на мястото на убождането като при всяка мускулна инжекция. Тя се поставя на рамото. Нищо друго. Срещат се по света в литературата разни съобщения страшни от време на време, че някоя жена починала след ваксинирането, но не е доказано, че ваксината е виновна. И практически, като се замисли човек и като знае какво представлява и как действа ваксината, може да заключи, че няма как да умре някой от нея. Защото това са изцяло рекомбинантно произведени вирусоподобни частици, тоест - изцяло изкуствено създадени. Вирусната обвивка има два вида белтък, условно наречени L1 и L2. L2 е скелетът на тази обвивка, а L1 е повърхността му, „опаковката” на вируса. Заразната съставка на вируса е вътре, това е ДНК-то, наследственият материал. И изследователите са накарали по много усъвършенствани технологии едни гъби да произвеждат този белтък L1. От него са направени тези вирусоподобни частици, условно да ги наречем прашинки от L1. Тези прашинки се вкарват в човешкото тяло, което реагира с изработване на антитела спрямо този белтък L1. Така че това не са убити вируси, а е създаден същият белтък.

- Ако не се сложат и трите дози, компрометира ли се ефектът?

- Не би трябвало това да се случва. Едната ваксина се прави на 0, на 2-ри и на 6-и месец, другата на 0, на 1-ви и на 6-и месец. Разликата е един месец. Тази разлика, бих казал, е малко условна, защото при този основен контингент, който са изследвали в света, се поставя такъв въпрос: Какво правим, ако след първата ваксина жената забременее? Не слагаме следващите, отлагаме. Така че малко е условно. В идеалния случай е 0, 1-ви и 6-и месец, но би могло и да варира, да се сложи на по-дълъг интервал. Но във всички случаи е хубаво да се направят трите апликации, защото тогава ефективността е най-добра.

- С какви аргументи личният лекар да убеди родителите на момичето, че трябва да сложат тази ваксина?

- Първо, че ракът на шийката на матката е вторият по честота рак, от който умират жените. Първият е ракът на гърдата. В България всеки ден умира по една жена от този рак и повече дори - защото през 2011 г. са били над 400. А в света на всеки 18 минути една жена умира от рак на маточната шийка. Така че това си е много сериозно нещо и си струва да мислим за нашите деца. Защото тази инфекция не е като повечето вирусни инфекции - хващаш вируса, вдигаш температура, разболяваш се. Тук хващаш вируса, обаче разболяването е след десетина години. Реинфектира се и в рамките на десетина години, ако е налице тази инфекция, се стига до рак. Така че нещата са отложени в бъдещето.

- Защо на 12-годишна възраст се препоръчва поставянето на ваксината?

- Защото идеалният случай е да се направи преди началото на половия живот, тъй като е установено, че след започването му в рамките на три години 80% от жените се заразяват с човешкия папиломен вирус. Има един процес на самоизчистване. Практически всички се самоизчистват, обаче и отново се заразяват. Има един кръговрат. Като влезе в лигавицата, вирусът стига до базалния слой, заразява го, размножава се и почва да се качва нагоре по него. Така че в един момент заразеният слой излиза на повърхността, клетките си умират от естествена смърт и излизат навън, в случая във влагалището. И могат отново да влязат. Това отново и отново в рамките на десетина години води до рак на шийката на матката.

- Ако жената е била заразена, но междувременно се имунизира?

- Ваксината няма лечебни свойства, тя изцяло предпазва да не влезе вирусът. Веднъж влезе ли, той заразява клетките, качва се нагоре, излиза и не може да влезе обратно, защото жената вече е „заключена”, така да се каже, вече е имунизирана. Дори и момиче, което води полов живот вече, пак има смисъл да бъде имунизирано. Може да не е заразено, дори и да е заразено, то ще се изчисти за година и нещо. Но идеалният случай е преди началото на половия живот. Смята се, че под 12 години е екзотика да започне полов живот, но след 12 вече се случва.

- За България какви са основните практически проблеми пред по-широкото приложение на ваксината? И достатъчна ли е информацията за нея?

- Не, не е достатъчна. На първо място е информацията, разбира се. Ние вече направихме една серия от лекции пред джипита и здравни медиатори в Северозападния район - Видин, Монтана. Медиите са много важен фактор също, тъй като има една групичка хора, които се борят срещу ваксинациите по принцип. Това са некомпетентни хора, които решават, че всичко знаят. А всъщност ваксините са едно от най-големите постижения на медицинската наука изобщо, милиони човешки животи са спасени. Смешно е да се говори, че ваксините са вредни. Тук информираността трябва да е много широка. Много сериозен проблем е цената на ваксината. Една инжекция струва към 140 лева. Направи се една важна стъпка в тази насока. Отпуснаха се 2 млн. лева на касата, от които ще бъдат реимбурсирани ваксинациите на 12-годишните момичета и от есента това трябва да започне. Участвах в създаването на Националната програма през март и тя тръгна по инстанциите за съгласуване, бюджети и т.н. Идеята на всички, които участвахме в създаването на програмата, е да бъде 100% реимбурсацията.

- Това кога ще се реши, у кого е топката?

- Решава се в момента. Тук касата трябва да си каже думата, защото на тях са отпуснати тези 2 милиона. Но ние всички бяхме единодушни, че трябва да е 100% реимбурсацията, и така сме го заложили в програмата. Тя е за 5 години, да видим как ще тръгнат нещата, по-нататък ще се разшири, да не е само за 12-годишни. Защото, представете си, ако до края на годината отидат много малко момичета да се имунизират и останат пари. А пък има 13-годишни, които искат да се имунизират? Глупаво е. Но задължително искам да подчертая - ваксината няма лечебен ефект и ваксинирането не изключва цитонамазката и профилактичните прегледи. Защото има и неваксинални типове вируси и може човек да се зарази от тях. Има и някои, които не ги хваща и кръстосаната защита. Така че във всички случаи, ако е ваксинирано едно момиче и си прави ежегодни цитонамазки - това сто процента гарантира, че от рак на шийката няма да се разболее. Спасението е в профилактиката, защото като почнем да диагностицираме и да лекуваме рака, много често вече е късно.


Коментари