Публикация

Циститът при бременната жена

Д-р Мажена Панова, акушер-гинеколог, завеждащ отделение „Патологична бременност”, I АГ болница „Света София“, гр. София.Инфекциите на долните пикочни пътища (цистит) са едни от най-често срещаните инфекциозни заболявания. В 90% от случаите причинител на инфекцията е бактерията Escherichia coli. Въпреки проведено антибиотично лечение циститът рецидивира и инфекцията може да стане хронична.

- Д-р Панова, вярно ли е, че бременните жени често страдат от цистит?

- Да, много често. Според статистически данни около 10% от жените страдат от цистит, а по време на бременност числото достига до 40-50%. Друг е въпросът колко от тях обръщат достатъчно внимание на симптомите, за да установят, че става дума именно за цистит. Трудно се диференцира, понеже самата бременност естествено предразполага към по-често уриниране заради притискането на пикочния мехур. И ако при бременната жена се появи цистит, той е точно последица от механичното притискане на пикочния мехур от матката. В резултат се получава застой и въпреки честото уриниране в пикочния мехур е налице остатъчна урина. Поради механичното притискане на бъбреците и дилатиране на уретерите налице е и риск от инфекция на горните пикочни пътища, а именно пиелонефрит. Това е причината циститът да има толкова висока честота при бременните жени. Друга причина са и честите вагинални инфекции, които „по съседство” може да причинят цистит.

- Ако жената е страдала от цистит и преди бременността?

- Бременността ще го ускори. Дори и често се получава пиелонефрит с висока температура, която съвсем не е безобидна при бременните. А болката в областта на малкия таз е не само неприятна, тя може да причини контракции и автоматично да доведе до преждевременно раждане. Освен това при жените, които страдат от цистит и пиелонефрит, при тежка бъбречна инфекция бактериите могат да попаднат в околоплодната течност и да предизвикат дори спукване на околоплодния мехур. При бременните сме ограничени в медикаментозното лечение. Известно е, че в първия триместър е най-добре да не се дава антибиотик, по-късно също не е желателно. И тук е мястото на всички билкови препарати. Особено при жените, които имат пиелонефрит или страдат от чести цистити – при тях задължително урината се изследва много по-често. И при най-малък сигнал, че има опасност да се развие цистит, незабавно да се започне приемането на препарат на билкова основа, какъвто е „Уринал” например. Такива продукти могат да се използват през цялата бременност. И чисто профилактично е добре десетина дни в месеца да се приема с цел превенция на евентуална инфекция.

- Може ли бременната жена да развива цистит, без да са ясно изразени характерните симптоми?

- Може. Затова е нужно да се изследва урината всеки месец. Независимо че касата плаща за по-малко изследвания, бременните трябва да знаят, че много често именно така откриваме проблемите. Когато в седимента има увеличени левкоцити, бактерии, като се направи бактериална посявка, се открива Ешерихия коли, бактерията - причинител на цистита. Въпреки че бременната няма особени оплаквания. Защото това, че ходи често по малка нужда, за нея не е проблем, ако няма тежки симптоми и усложнения като парене, кръв в урината, болка. Затова настоятелната ми препоръка е – по време на бременност урината да се изследва всеки месец. Освен това бременната жена също трябва и сама да наблюдава за промени в цвета на урината, това може да показва, че има някакви елементи в седимента, които биха могли да са патологични и трябва да се изследват. Общо взето, смятам, че доста се подценява състоянието на бъбреците по време на бременност. Аз бих казала, че след сърцето бъбреците са най-натоварените органи на  бременната жена. Точно защото те са, първо, механично притиснати от разтягането на матката, и второ – те отделят отпадните продукти не само на майката, но и на бебето.

Бременните трябва да пият много течности. И, разбира се, да внимават за всички други фактори, които могат да доведат до цистит, като инфекция, простуда, а през лятото и климатиците могат да са причина за това.

- Има ли опасност проявил се през бременността цистит да остане хроничен?

- Ако жената е развила за първи път цистит през бременността, той отзвучава. Ако през цялата бременност не се лекува, може да стане хроничен. Ако инфекцията не се лекува, тя е много по-опасна, отколкото приема на едно или друго лекарство. Вече има съвременни, пречистени препарати от трето, четвърто поколение, които наистина може да се използват при нужда без проблем. А билковият препарат може да се пие в продължение на месеци и дори, както казах, препоръчваме да се приема и превантивно.

Коментари