Публикация

Асистираната репродукция

Астираната репродукция се промени, от екзотика за малцина случаи тя се превърна в спасение за мнозина отчаяни и обезверени хора.


Постигнахме ли всичко? Накъде отиваме? Докъде ще стигнем? Понякога най-простите въпроси са най-сложни.

Ние направихме много за тази част от медицината и помагаме на все повече т.нар невъзможни за решаване казуси. Нашите генетици могат да проверят дали има наследствени заболявания при ембриона и евентуално да не се връщат тези, носещи наследственото заболяване. Обяснениетое просто, но проблемът идва от това, че за много от тези заболявания не са открити гените, които ги носят, или се оказва, че това заболяване е скрито в няколко гена, не всички от които могат да се изследват. Това е перспектива, която предстои да бъде преодоляна.  Някой тук ще каже – хора по поръчка, НЕ, ще възразя аз, ЗДРАВИ хора, такива, които могат да са щастливи. Проверката за генетични заболявания се прави само при двойки, при които знаем, че има такова, предавано по наследство.

Преди да започнат фантазиите на някого как ще избираме след години децата си по желание за цвят очи, коса и интелект, ще ви открия една тайна, пазена от генетиците.

Вземете една книга или едно стихотворение, или, ако щете, един виц, дайте да го прочетат десет души – някои ще се разчувстват, други ще го харесат, но няма да докосне чувствата им, трети откровено ще заявят, че е глупост, а пети дори няма да стигнат до края, защото бързат за някъде. Така стоят нещата и с нашите гени - има ги, носим ги, но зависи как се четат и кой ги чете и кога влизат в употреба. Науката, която се занимава с тези проблеми, се нарича „надгенетика” – епигенетика. Тя доказа, че условията на живот, нашето битие и не зная колко още хиляди фактори определят кои точно гени да се четат и кои да станат активни. Да, аз може да имам гени, подобни на Леонардо, но да не мога да начертая и две линии успоредни и вместо да изобретявам летателни апарати, да работя сценичен работник в цирка. Казано накратко, с генетиците можем да избегнем носителството на ген за болест, която в семейството ви има от години, а какъв човек ще стане вашето дете и колко ще е хубаво и умно, все още зависи най-вече от вас, а не от доктора с очилата срещу мас. Тук и сега умират поне три ненаписани още фантастични романа, разказващи за апокалипсиси и проповядващи генофобия. Стига за генетиците!

Новите тенденции в стимулациите за ин витро. Е, първо, трябва ли да има стимулации изобщо? Отговор, засега категорично да, но в много от случаите това може да е спестено. Първо, защото ние вече сме толкова станали сръчни, че една яйцеклетка и един сперматозоид са ни достатъчни за хубаво бебе. Не скачайте да питате защо са ви стимулирали! Това има своето обяснение, както и темата за генетиката по-горе.

Вие обичате ябълки, тези, дето не обичат, да си представят лимон или диня, брат ви също обича, но живее в Швеция, доста на север. Вие имате ябълка в двора си и всяко лято чакате да узрее, за да откъснете една прекрасна сочна ябълка, а дървото ще се е отрупало с десетки. Брат ви трябва да отглежда и тори неговата, защото има 30 топли дни в годината и неговите ябълки са малки, сочни и много кисели и произведени с голям труд. Той си ги обича, но за тях се труди много. Примерът е ясен – при всеки е различно и персоналните подходи са решението на бъдещите стимулации. Трябва да решим на кого каква доза и какъв медикамент. Идва времето на индивидуалната медицина, универсалните подходи доказаха, че не са ефективни.

Ембриология – това е един от най-бързо развиващите се клонове в нашата област. Ембриолозите са хора, които ежедневно се пренасят в микросвета. Тяхната основна работа е не само да намерят идеалния сперматозоид и идеалната яйцеклетка, но и впоследствие да отгледат най-хубавия ембрион. Това никак не е лесна работа, особено в днешно време, когато започнахме да имаме все по-лоши по качество гамети. Причините са много, но за тях мисля, че трябва да напиша отделна поучителна статия. Връщам се на тези неуморни работници над микроскопите. Те непрестанно търсят как да направят ембрионите да се чувстват по-добре. Нови технологии, силни микроскопи, лазер и прецизни манипулатори, но аз мисля, че уникалният човек зад тези апарати е най-важен. Те са тези, които определят кога да се случат нещата и кога да го направят и кое е най-доброто за вас. Ембриологът е лекарят на малките клетки и докато ние лекуваме вас, той лекува тях. Колкото и да е уникален и лазерен скалпелът, той е просто машина, докато не легне в ръката на хирурга, така е и с нашите яйцеклетки и умението на ембриолога. Новостите са, че започнахме да изследваме метаболизма на ембрионите и вече знаем дали някой кашля, а друг има температура и съответно какво да им предложим, за да се чувстват по-добре. Все пак тези технологии са още доста в начален етап, но скоро ще можем повече, това е сигурно.

Много опити, но малко успехи има в областта на лечението на мъжете, те все още са трудни за нас. Хубавото е, че имат сперматозоиди с милиони и с помощта на огромни увеличения. Това между другото е също новина – новите методи за селекция на сперматозоидите, които прилагат ембриолозите. Единият е с огромно увеличение, което прави малкия сперматозоид да изглежда като тир, така те по-точно избират необходимия за действие, но представете си да прегледате тридесет тира за няколко часа. Вторият е важно да прекараме сперматозоидите през разтвори, които да ги селектираме. Това е истината, в момента си избираме сперматозоидите, а не лекуваме момчетата, защо – защото все още не знаем с какво и как.

Малко думи за имплантацията, защото на нея също ще посветя цяла статия в близко бъдеще, но все пак няколко щрихи. Проблем, по който усилено работят всички и прогрес има, голям, но не пълен. Запознавайки се с механизма на имплантация, навлизайки в детайлите на процеса и като видях колко много молекули участват и какви са връзките между тях, разбрах – това е по-сложно, отколкото да приземиш космически кораб. Ако си астронавт, това е лесно, но ако си виждал совалка само по телевизията, е доста трудно да разбереш кое за какво е и какви са последователностите.

Тук е мястото за имунологията, при нас, репродуктивна имунология се работи много. Ембрионът трябва да бъде добре посрещнат и обгрижен от матката и там е основата на нашата работа с имунолозите или по-скоро това е само началото. Достигнали веднъж до позитивен тест, не спираме. Ние с имунолозите се борим със спонтанните аборти и с преждевременните раждания, по-късно терапии и стратегии, но най-важното – индивидуална работа и терапия за всеки от вас. В тази област излизат много нови неща, които ние бързо въвеждаме в практиката. Целта е да сме с вас до края и да ви помогнем, без излишни усложнения да прегърнете своето бебе.

Заключението от тази кратка статия е: асистираната репродукция се промени, от екзотика за малцина случаи тя се превърна в спасение за мнозина отчаяни и обезверени хора. Доверявайки проблемите си на нас, вие не се доверявате само на лекаря, а на голям екип от специалисти, които работят по него. XXI век отвори една голяма врата в нашата работа и на нея пише на табела: „По-лесно, По-точно, По-лично”.

Ще го направим... за Вас!


Коментари