Публикация

Билковите стимуланти за полова мощ съдържат лекарствени вещества

В някои билкови продукти се съдържат по-големи количества лекарствени съставки, отколкото в медикаментите по предписание.


Билковите добавки, предназначени да подобряват сексуалните функции на мъжете, често съдържат активните съставки на
лекарства като Виагра, приемани при проблеми с ерекцията, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско
проучване. Изследователите също така са установили, че в билковите продукти се съдържат по-големи количества от тези лекарствени вещества, отколкото в медикаментите по предписание.
"Плашещо е. Тези продукти изобщо не са билкови", казва Нийл Кембъл, изследовател във фармацевтичната компания "Пфайзер",
която произвежда Виагра. Американското Управление за храните и лекарствата, упражняващо контрол и над билковите продукти, през тази година публикува 11 предупреждения към потребителите за съдържанието на лекарствени вещества в билковите добавки, които не са посочени в листовките към тях.
Кембъл и колегите му са тествали 91 проби от 58 билкови продукта. Въпреки че 57 от въпросните добавки са рекламирани
като "изцяло природни", 81 процента от тях са съдържали тадалафил и силденафил (познати със съответните им търговски
наименования Циалис и Виагра) или подобни активни вещества, които не са одобрени от Управлението за храните и лекарствата.
Предвид страничните ефекти, свързани с приема на лекарства за еректилна дисфункция по предписание, мъжете "рискуват живота си", употребявайки билкови стимуланти за полова мощ.

Коментари