Публикация

Солта убива 150 хиляди американци годишно

Производителите на готови храни солят обилно, за да се прикрие вкусът на хранителните съставки, които невинаги са с най-добро качество.


Готовите храни и ястията в ресторантите за бързи закуски
в САЩ са прекалено солени, сочат резултатите от изследване,
цитирани от Франс прес. Това е така въпреки призивите на медици
за регламентиране на солта в тези храни, чиято прекалена
консумация е свързана със смъртта на 150 000 американци годишно.
Хранителната индустрия реагира бавно и прави малки промени
в дозировката на солта в храните, заяви ръководителят на
изследването, експертът по превантивна медицина от
Северозападния университет в Илинойс д-р Стивън Хавас.
От 2005 до 2011 г. съдържанието на готварска сол в 402
готови храни е намаляло с около 3,5 на сто, а се е увеличило с
2,6 на сто в други 78 хранителни продукта. "Проблемът няма да
бъде решен, ако правителството не се намеси, за да защити
общественото здраве, отбеляза д-р Хавас. Съдържанието на сол
трябва да бъде регламентирано."
Около 90 на сто от американците ще страдат от високо
артериално налягане в даден момент от живота си и главната
причина за това са прекалено солените храни, поясниха авторите
на изследването. Високото кръвно налягане увеличава риска от
инфаркт на миокарда и инсулт, които в много случаи са
смъртоносни.
"Хранителната индустрия обаче има интерес от голямото
съдържание на сол, за да се прикрие вкусът на хранителните
съставки, които невинаги са с най-добро качество, поясни д-р
Хавас. Освен това солените храни предизвикват жажда и карат
хората да пият повече газирани напитки и алкохол, от което също
се възползва хранителната индустрия."
Средностатистическият американец консумира близо две кафени
лъжички сол дневно, докато препоръчваното от експерти кардиолози
количество сол е три пети от кафена лъжичка или 1500 милиграма.
Около 80 на сто от ежедневната консумация на готварска сол в
САЩ са свързани с готовите храни и ястията в ресторантите, а
съвсем малка част - с храната, сготвена у дома.
Друго изследване показа, че ястието в ресторант, който не
принадлежи към веригите заведения за бърза закуска в САЩ, може
да съдържа два-три пъти повече калории в сравнение с обичайните
изисквания за калорична храна.
Докато веригите заведения за бърза закуска се готвят да
приложат нова регламентация, която ги принуждава да информират
за съдържащите се в ястията им калории, много ресторанти в
страната няма да бъдат задължени да спазват това правило.
Новата регламентация всъщност се отнася за големите ресторантски
вериги, които включват най-малко 20 заведения, а се смята, че
около 50 на сто от ресторантите в страната не попадат в тази
категория. Именно тези "малки" ресторанти привлекли вниманието
на учени от университета Тъфтс в Масачузетс. Били изследвани 157
ястия в 33 заведения, които са сред 9-те най-често срещани
видове ресторанти в САЩ - мексикански, американски, китайски,
италиански, японски, тайландски, индийски, гръцки и виетнамски.
"Изследваните ястия съдържаха средно по 1327 калории -
количество, което е значително по-голямо от онова, което трябва
да се погълне с едно ядене, заяви ръководителката на
изследването Сюзън Робъртс от университета. Ястията във всички
видове ресторанти съдържат значително повече калории от онези,
които са нужни за поддържане на същото телесно тегло."
Резултатите от двете изследвания са публикувани в Journal of
the American Medical Association.

" }-->

Коментари