Публикация

Организират безплатни измервания на кръвно чрез нова технология

Изследването ще се извършва в 10 града със специален апарат, който открива и предсърдно мъждене без ЕКГ.


Мобилни пунктове за измерване на артериалното кръвно налягане ще бъдат разкрити в 10 града в страната по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май. Това обяви на пресконференция в Министерството на здравеопазването проф. Светла Торбова – председател на Българската лига по хипертония (БЛХ).

На 17 и 18 май от 10.00 до 16.00 часа жителите на София, Пловдив, Плевен, Варна, Велико Търново, Русе, Бургас, Хасково, Пазарджик и Стара Загора ще могат да изследват безплатно артериалното си налягане чрез нова технология. Тя ще позволи да бъде диагностицирана и сърдечна аритмия (предсърдно мъждене), ако такава съществува. В столицата мобилните пунктове ще бъдат разкрити на четири места– в градината на Народния театър, пред бившата софийска градска баня, в парка „Заимов“ и в Западен парк. В Плевен, Пловдив и Велико Търново прегледи ще се извършват пред сградите на Общинска администрация, във Варна - на входа на Морска градина, в Русе – срещу Съдебната палата, в Бургас – пред РЗИ, в Хасково – пред Дом на техниката, в Пазарджик - пред театъра и в Стара Загора – централен градски парк „Пети октомври” до фонтана.

Световният ден на хипертонията е иницииран от Световната лига по хипертония с цел да се повиши информираността на обществото за  заболяването и за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане. Затова през тази година мотото му е : „Нормално кръвно налягане - нормален сърдечен ритъм” като се поставя акцент върху предсърдното мъждене като най-често и най-рисково ритъмно нарушение в резултат на артериална хипертония. Статистиката показва, че долната възрастова граница на хипертонията пада все по- ниско и вече има регистрирани случаи на деца с това заболяване, което налага обществото все по-ясно да се осъзнае ролята на рисковите фактори.

" }-->

Коментари