Публикация

Почитаме жертвите на СПИН с факелно шествие

Мобилни екипи с медицински специалисти ще предлагат безплатни изследвания за установяване на актуален ХИВ статус по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.


С факелно шествие ще бъде почетена паметта на жертвите на СПИН у нас. Инициативата е на 19 май  по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.

Тази година денят е под надслов „Животът е безценен” и бележи третия етап от Национална АНТИ-СПИН кампания на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Световната инициатива бележи началото си през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. На този ден над 1 200 неправителствени организации от 115 страни по света ще насочат общественото внимание към проблемите на хората с синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Десетки хиляди хора по света ще запалят свещи и ще участват в шествия в памет на жертвите на болестта.

В България Денят за съпричастност ще бъде отбелязан с водосвети, помени в храмове, мирни шествия и тематични дискусии в обучителните институции. На възлови места в повечето градове ще се раздават здравно-образователни материали, презервативи и червени панделки.

В столицата факелното шествие ще тръгне в 19.30 часа от  Министерство на здравеопазването, след което ще премине по бул. „Дондуков” покрай Президентството и ще завърши пред Народния театър „Иван Вазов”, където участниците ще направят панделка от чаени свещи като един от световните символи за съпричастност. Сред участниците ще бъдат Коцето-Калки, доброволци от клуб „С.У.П.Е.Р.” на сдружение „Деца и юноши 16+”, Национална доброволческа мрежа Y-PEER, PETRI, Български младежки червен кръст, представители на Министерство на здравеопазването и всички граждани, които желаят да се присъединят към събитието.

В рамките на отбелязването на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН, както всяка година, мобилни екипи с медицински специалисти ще предлагат безплатни изследвания за установяване на актуален ХИВ статус. 

Коментари