Публикация

Българското дружество по неврална терапия започва да обучава лекари

Само 14 са дипломираните в областта специалисти у нас


Невралната терапия дава все по-добри резултати при овладяване на болките  в гърба, твърди д-р Емил Милушев,  началник на отделението за неврорехабилитация в болница „Св. Наум”.  

Това са инфилтративни техники, с които в тригерните зони (точките с максимална болезнена чувствителност) се инжектират медикамент. У нас има само 14 дипломирани в специалисти, обучени специално по австрийска програма. Наскоро създаденото дружество по наврална терапия, ръководено от д-р Милушев, започвало подготовка и на други лекари.

Болките в гърба може да се дължат на  60-70 заболявания и точно прецизиране на диагнозата е  условие за ефективна профилактика и терапия, категоричен е специалистът. Мануалната терапия също продължавала да бъде основен метод за възстановяване при болки в гърба, след инсулт, периферни парези на крайници. Неврорехабилитацията е спасителен вариант и за хора с ортопедични проблеми най-често след травми, фрактури, операции на крайници, проблеми с кръстните връзки, глезените, раменната става, периартрити.

 „Фитнесзалите бълват осакатени млади хора, решили да станат като Арнолд Шверценегер за 5 дни”,  твърди д-р  Милушев. Все по-често при него идвали младежи с поразени кръстове, с дискови хернии. Особено фатално се оказвало упражнението „мъртва тяга”, което натоварвало гръбнака,  предизвиквало често инсертионити – възпаления на залавното място на мускулите към костта, причинено от пренапрягане. Това обикновено е голям проблем при спортистите, които за 2-3 месеца излизат от строя при рязко дърпане, но  все по-често се получават и при аматьори, отишли да демонстрират мощ и суперформа на фитнес тренировки.

Ако човек, който страда от някаква деформация на гръбначния стълб – сколиоза (гръбначно изкривяване), спондилит (възпаление  на гръбначните прешлени), се пренатовари във фитнесзалата неадекватно, има опасност от задълбочаване на деформацията, предупреждава специалистът. По думите му непремереното вдигане на тежести е рисково за гръбнака.

 

”Ако човек вдигне 5-килограмова тежест в ръката си, натоварването в областта на кръста ниско долу върху прешлените е равносилно на 300 кг. Това е биомеханика и се компенсира от тази паравертебрална мускулатура отзад на принципа  на въжетата на  крановете. Прешленът е около 4,5 квадратни сантиметра, а поема цялата тежест. Затова всяка неадекватно натоварване води до дискови пролапси и може да създаде много сериозни проблеми.” Задължително според д-р Милушев е натоварването вън фитнеса да е умерено.

„Да опитваме да спрем модата на бицепсите е все едно да откажем заклет пушач от цигарите, но все пак хората трябва да са наясно с рисковете”, казва специалистът.  Дори каланетиката, която изглежда най-безобидна и спокойна, трябва да бъде консултирана, защото ротационните движения например не били за всички.

„СПА за мен е чалга”, отсича специалистът по неврорехабилитация. Много често хората го търсели след поредица процедури, тъй като се чувствали по-зле или в най-добрия случай нямало ефект. У нас имало не повече от 300 подготвени специалисти, а хотелите били повече от 3000. В тях в най-добрия случай наемали кинезитерапевни, завършили НСА, но те били с педагогическо, не с медицинско обравание. „Някои си позволяват да правят мануална терапия например при дискова херния или друга подобна глупост, което е много опасно, а в Германия се смята дори за криминално престъпление”,  каза д-р Милушев. От прехвалените  масажи с шоколад, мед и дори с черен хайвер всъщност нямало никакъв ефект. Те били само снобско удоволствие и бизнес. Най-добрият масаж бил на сухо, дори с талк, тъй като така с получавало най-добре обхващане на тъканта.


Коментари