Публикация

Заплахата от новия коронавирус расте

Вирусът причинява кашлица, температура и пневмония



Двама здравни работници в Саудитска Арабия са се заразили с потенциално смъртоносния нов коронавирус след контакт с пациенти, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО). Вирусът, известен като нов коронавирус (nCoV), е от същото семейство като причинителите на настинка и на проявилия се за пръв път в Азия преди десетилетие ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), припомнят агенциите, цитирани от БТА.

„Това е първият случай на зараза с новия коронавирус, диагностицирана при здравни работници след контакт с пациенти”, се казва в съобщението на СЗО. Заразените здравни работници са 45-годишен мъж, който се е разболял на 2 май и понастоящем е в критично състояние, и 43-годишна жена със съпътстващ здравословен проблем, разболяла се на 8 май. Състоянието й е стабилно.

Франция също съобщи за вероятно предаване на заразата от човек на човек в болнични условия. В случая ставаше въпрос за заразяване на пациент от друг, с когото е споделял два дни една и съща стая в болница.

Новият коронавирус, подобно на ТОРС, причинява кашлица, температура и пневмония. Учените са нащрек за каквито и да е признаци за мутации на новия коронавирус, които ще улеснят предаването му на повече хора и ще го направят способен да предизвика пандемия.

Експертите сравняват коронавируса с този на ТОРС, с когото са от едно и също семейство. Тежкият остър респираторен синдром се прояви в края на 2012 г. в Азия и се разпространи по света в началото на 2003 г. Над 8000 случаи на зараза бяха съобщени в 30 страни, в това число и САЩ. ТОРС отне 775 човешки живота. Разпространението му бе овладяно през лятото на 2003 г., припомня Асошиейтед прес.

Експерти на СЗО, посетили Саудитска Арабия за консултации с местните здравни власти, съобщиха за вероятност новият коронавирус да се предава между хора, но само след продължителен близък контакт.

От проявата на новия коронавирус през септември 2012 г. СЗО е информирана общо за 40 лабораторно потвърдени случая на зараза с него, 20 от които завършили фатално. Най-много са заразените в Саудитска Арабия - 30 пациенти и 15 смъртни случая. За случаи на зараза с новия коронавирус бе съобщено и в Йордания, Катар, Великобритания, Германия и Франция, припомня Ройтерс.

Коментари