Публикация

Хората живеят по-дълго от всякога

Продължителността на живота се е увеличила от 64 години през 1990 г. до 70 години през 2011 г.


Хората по света живеят по-дълго от всякога и „драматичният напредък” в увеличаването на продължителността на живота не показва признаци за забавяне, посочва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Продължителността на живота се е увеличила от 64 години през 1990 г. до 70 години през 2011 г. „Говорим за драматично увеличение за 20-годишен период”, казва Колин Мадърс от Световната здравна организация.

През 2011 г. глобалната очаквана продължителност на живота от момента на раждането е била 72 години за жените и 68 години за мъжете. Мъж на 60 години може да очаква да живее допълнителни19 години, а жена на същата възраст - още 21 години - с две повече, отколкото през 1990 г.

До голяма степен „печалбата” на допълнителни години живот в глобален аспект се дължи на бързия спад в детската смъртност през изминалото десетилетие, както и на подобренията в Индия и Китай. Двете страни са отбелязали 7-годишен „скок” в средната очаквана продължителност на живота от 1990 г.

Продължителността на живота в Северна Корея, Южна Африка, Лесото, Зимбабве и Либия е намаляла от 1990 г. Годината се приема за базова за Целите на хилядолетието за развитие, набелязани от ООН. Навсякъде другаде обаче се отбелязва подобрение или поне продължителността на живота остава непроменена.

Колин Мадърс допълва, че според предишни проучвания средната продължителност на живота в страните с високи доходи се е увеличавала с 2-2,5 години на десетилетие през 20-и век.

Въпросът дали този напредък може да бъде забавен, е предизвикал сериозни дебати сред демографите. На този етап обаче няма признаци за забавяне. Най-новите данни показват, че страни с най-голяма продължителност на живота като Япония, Австралия и Швейцария продължават да отбелязват подобрение в тази насока.

Коментари