Публикация

Конферентна връзка между 112 и Спешнoто съкращава обработката на сигналите до секунди

Промяната важи само за сигналите, изискващи медицинска помощ, credoweb.bg


Всички сигнали до спешния телефон 112, свързани с медицински проблем, вече ще се приемат едновременно и в съответния областен Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП). Промяната цели да се съкрати максимално времето за реагиране при спешни случаи и се въвежда от началото на следващата седмица, съобщават от Министерство на здравеопазването. Веднага след постъпването на сигнала на телефон 112 диспечерите на Спешна помощ ще се включват в разговора чрез конферентна връзка и ще уточняват естеството на случая, а след преценка ще насочват медицинските екипи към съответното място.

Досега разговорът с оператора и предаването на сигнал от телефон 112 до ЦСМП е отнемало няколко минути от получаване на обаждането. В резултат на конферентната връзка диспечерът в Спешна помощ ще поема разговора след секунди.

Решението е взето на работна среща в МВР, в която са участвали  министрърът на вътрешните работи Петя Първанова, здравният министър проф. д-р Николай Петров, директорът на Дирекция «Национална система 112» Стоян Граматиков, шефът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и д-р Ивиан Бенишев, началник Отдел «Спешна медицинска помощ» в здравното министерство.

Коментари