Публикация

Мозъчната електростимулация подобрява математическите умения

Резултатите били налице 6 месеца след експеримент.


Безболезнено насоченото електрическо стимулиране на части от мозъка, използвано при редица манипулации, може в бъдеще да помогне на хора, които имат проблеми с математиката.

Това сочат резултатите от изследване, публикувани в Current Biology, цитирани от БТА.

Учени, които експериментират с вид мозъчно стимулиране, известно като транскраниална електростимулация, са установили, че за по-малко от седмица тя е помогнала на студенти в изчисленията и в решаването на математически задачи.

Учените предупреждават, че става въпрос за изследване, обхванало малко участници, но технологията може един ден да е от полза за хора, които имат проблеми с обучението или са засегнати от невродегенеративни заболявания като паркинсон или алцхаймер. Тя може също да позволи на хората да разкрият целия си потенциал в математиката.

В изследването са участвали 51 студенти от Оксфордския университет. Те трябвало да решат две задачи по аритметика, които дали възможност да се тестват способностите им в изчисленията и запаметяването за 5-дневен период. На половината участници ежедневно била прилагана транскраниална електростимулация, докато решавали задачи.

„След едва 5-дневно трениране на когнитивните способности и неинвазивно безболезнено мозъчно стимулиране регистрирахме трайно подобряване на мозъчните функции”, заяви ръководителят на изследването Рой Коен Кадош от университета.

Подобряването било налице 6 месеца след стимулирането и тренировките. Не е ясно как точно действа стимулирането. Данните обаче сочат, че то помага на мозъка да функционира по-ефикасно, създавайки по-добър синхрон между невроните.


Коментари