Публикация

Тревожността се лекува с омайващ пипер

Екстрактът от корените на растението отдавна се използва като успокоително.


Австралийски учени са уверени, че омайващият пипер, известен също като кава-кава, е безопасно и ефикасно средство за лечение на тревожността.

Екстрактът от корените на растението отдавна се използва като успокоително, той притежава дори халюциногенни свойства.

Учените, цитирани от БТА, са тествали кава-кава в продължение на 8 седмици върху 75 пациенти, на които е била поставена диагнозата генерализирано тревожно разстройство. На хората са давани кава-кава или плацебо. В края на експеримента пациентите, приемали омайващ пипер, са били с много занижени нива на тревожност. Най-ефикасно растението е било при хора с умерена или тежка тревожност.

Жером Сарис от университета на Мелбърн твърди, че кава-кава е прекрасна алтернатива на стандартните лекарства, макар че не може да ги замени напълно, както и консултациите със специалист.

Преди време бе изказано предположението, че кава-кава се отразява негативно върху работата на бъбреците. Учените от университета на Мелбърн обаче са установили, че растението се понася добре от организма и не се наблюдават странични ефекти.

Все пак един такъв е установен - при жените се повишило либидото. Възможно е това да е доказателство, че е изчезнало чувството на тревожност, а да не означава, чe растението е афродизиак, твърдят специалистите.

Кава-кава расте на о. Нова Гвинея. Омайващият пипер, или полинезийският пипер, е древен лек за местните племена. В традицията на коренното население на Хавай, Австралия, Фиджи и други острови в Западния Пасифик е да се омайват и отпускат със сок от кава-кава. В Европа растението е пренесено през 18-и век.


Коментари