Публикация

78 са новорегистрираните случаи на ХИВ у нас

Намалява броят на новоинфектираните с вируса млади хора.


От началото на годината в страната са регистрирани нови 78 случая на ХИВ/СПИН.

Така общият брой на хората, регистрирани с ХИВ/СПИН, е вече 1708, съобщи здравното министерство.

Най-много нови носители на заболяването са открити в по-големите области на страната, където и броят на изследваните се е най-висок – София-град - 30 души, Пловдив - 7, Варна – 5.

Като цяло обаче се наблюдава намаляване на броя на новоинфектираните с вируса млади хора. Позитивната тенденция се наблюдава и сред инжекционно употребяващите наркотици българи, сочат данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. 

За сравнение, според данните на Европейския център за контрол на заболяванията, през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. В същото време за България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000.

През периода 2004 г. - 2011 г. тенденцията е била в посока на увеличаване на серопозитивните сред интравенозните наркомани, като през 2011 г. те са били 32% от броя на всички новорегистрирани. Данните показват, че през 2012 г. техният относителен дял намалява до 25,4%. През миналата година обаче се наблюдава увеличаване на разпространението на ХИВ инфекцията сред другата уязвима групата - мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже.

През последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е почти три пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 57 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 21 - жени. Горната възрастова граница при мъжете е 65 години, а при жените е 59 години.

Данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН сочат, че всяка година все повече хора се изследват за ХИВ и узнават своя статус. За 2012 г. броят на изследвалите се е 346 424. През първите три месеца на 2013 г. това са направили 89 292 души, като се очаква до края на годината техният брой да достигне близо 350 хиляди.


Коментари