Публикация

Болкоуспокояващите увеличават риска от еректилна дисфункция

19% от мъжете, които от 4 месеца взимат опиоиди, от рода на кодеина, развиват еректилна дисфункция.


При мъжете, които продължително време приемат предписаните болкоуспокояващи, рискът от развитие на еректилна дисфункция е 50% по-висок.
Това сочат резултатите от американско проучване, обхванало 11 хиляди мъже, цитирани от „Дейли мейл”.

Изследователите от медицинския университет в Орегон установили, че 19 на сто от мъжете, които най-малко от 4 месеца взимат опиоиди, от рода на кодеина, развиват еректилна дисфункция.

За сравнение едва 7 на сто от мъжете, които не са на болкоуспокояващи, имат проблеми с ерекцията.

Най-често предписваните лекарства за облекчаване на болките са хидрокодон, оксикодон и морфин. В проучването са обхванати мъже с хронични болки в гърба, като е установено, че рискът за развитие на еректилна дисфункция при приемащите болкоуспокояващи бил най-голям при пациентите над 60 години.

„Мъжете, които приемат такива медикаменти за продължителен период от време, имат най-висок риск от развитие на еректилна дисфункция”, заявява един от авторите на изследването проф. Ричард Дейо.

Оказало се, че и малките дози са опасни - над 12% от изследваните мъже, приемали в продължение на 4 месеца под 120 милиграма дневно опиоиди, също имали проблем.

Проф. Дейо апелира към лекарите да вземат предвид резултатите от проучването и по-внимателно да предписват болкоуспокояващи.

Коментари