Публикация

ADHD синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност - нова и шокираща статистика

С 41% е нарастнало разпространението на ADHD през последното десетилетие сред децата от 4 до 17 години, 10% от гимназистите приемат лекарства против този синдром.


На 6.4 милиона американчета от 4- до 17-годишна възраст е поставена диагноза Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност - ADHD. Това показва последната статистика на Американския център за контрол на заболяванията, публикувана във в-к “Ню Йорк таймс”. Данните от края на март 2013 г. показват, че от този синдром страдат 11 % от децата в училищна възраст, 19% от момчетата между 14 и 17 години и 10% от момичетата в същата възраст. С 41% е нарастнало разпространението на ADHD през последното десетилетие сред децата от 4 до 17 години, 10% от гимназистите приемат лекарства против този синдром.

Детският невролог от университета в Йейл д-р Уилиъм Граф намира тези цифри за астрономически и смята, че с лека ръка се диагностицират слаби симптоми, които съвсем не доказват такова разстройство. На лице е тенденция да се обявява за патологично често срещащото се сред децата нестабилно поведение, например когато не стоят мирно на чина си в клас. Новите критерии за поставяне на диагнози от психиатрите ще влошат още повече положението, смятат противниците на тези критерии. Те ще позволят все повече подрастващи и възрастни да бъдат диагностицирани със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

При една акселерация през следващите 5 до 10 години процентът при учениците с такава диагноза може да нарастне до 20. Той и без това вече е достигнал тези стойности при момчетата от 14 до 17 години. В статия в “Таймс” професорът по психиатрия от Флорида д-р Джеймс Суонъсън предупреждава, че ако се започне лечение със стимуланти на деца, които нямат това разстройство, известен процент от тях са заплашени от предвидими проблеми — злоупотреба и зависимост. Лошото е, че на децата с този синдром, както и с други поведенчески проблеми не се дават само стимуланти. На все повече деца се предписват и силни антипсихотични лекарства. Не е ясно дали те помагат при този синдром, а също така липсват изследвания за техния дългосрочен ефект върху мозъчната дейност на децата.

Досега проучванията обхващат кратък срок – няколко седмици и се правят с деца с нисък коефициент на интелигентност.Tези лекарства не са официално одобрени за прилагане при Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, а се дават обикновенно при биполярно разстройство, шизофрения и други сериозни умствени разстройства, както и при раздразнителност, свързана с аутизма. В САЩ над половинатаот употребата на антипсихотични лекарства при децата се пада на тези, на които е поставена диагноза Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Лекарите обръщат внимание на проблема със страничните ефекти на тези лекарства, като пристрастяване, драматична промяна на личността, склонност към самоубийство.

Коментари